U Trnovcu zatvorena granica, navodno došlo do fizičkog sukoba s izbjeglicama i bijega preko granice

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 19.10.2015. 10:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Nikola Kokotec

Vlaku s 1.800 migranata koji je u ponedjeljak oko dva sata krenuo iz Čakovca prema Središću ob Dravi nije dozvoljen ulaz u Sloveniju, a migrante koji su pješke nastavili put na granici je dočekala žičana ograda i slovenska policija sa psima te ih nije pustila u zemlju. Kako neslužbeno doznajemo, navodno je došlo i do fizičkog sukoba slovenske policije s izbjeglicama, a jedan od migranata je pobjegao u Sloveniju.

Između hrvatskih i slovenskih vlasti nije bio postignut dogovor o ulasku vlaka u Sloveniju pa je odlučeno je da se vlak zaustavi na posljednjoj postaji u Hrvatskoj, u Macincu, a ostatak puta emigranti su nastavili pješke.

Iako je putnicima u vlaku bila ponuđena mogućnost traženja azila i ostanka u Hrvatskoj, svi su nastavili put hodajući po pruzi. Međutim, slovenska policija dočekala je priljev emigranata sa žičanom ogradom i psima te ih nije pustila u zemlju.

Emigranti su sa željezničkog prijelaza preusmjereni na obližnji cestovni Trnovec, ali ni tamo im nije dozvoljen ulazak u Sloveniju.

Stoga 1.600 ljudi, među kojima velik broj djece, i dalje na kiši i hladnoći čeka ulazak u Sloveniju.

Neslužbeno doznajemo da je na graničnom prijalazu Banfi kod Štrigove u Međimurju 300 emigranata iz šest autobusa ipak uspjelo prijeći granicu.

Za danas je najavljen dolazak novog vlaka s 2.100 emigranata u Čakovec koji nema mogućnosti za prihvat tako velikog broja ljudi. HŽ je jutros u 7 sati javio da je u kolodvoru Tovarnik u tijeku ukrcaj izbjeglica u 97. izvanredni vlak.

Inače u Opatovcu je trenutno smješteno više od 4,000 izbjeglica, tisuću ih je u vlaku u Tovarniku, dok je njih 3,000 na različitim mjestim zbrinuto.

Kako neslužbeno doznajemo slovenski policijaci su navodno tukli izbjeglice da im spriječe ulazak, no jedan od izbjeglica im je uspio pobjeći.

Kako doznajemo, iz naših izvor DUZS-u Grčka je propustila još 15,000 izbjeglica i očekuje se njihov ulazak u Hrvatsku.

Varaždin se trenutno još uvijek ne razmatra kao jedno od mjesta za njihov privremeni smještaj. Naime, šatorski kapaciteti predviđeni su za evenutalni smještaj ljudi s popljavljenih područja Karlovca i Siska.

Komentari