U Varaždin vraćena prva pošiljka od 40 tona medicinskog otpada iz BiH?

Objavljeno: 23.10.2014. 07:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Tvrtki Tipos resurs koja ima sjedište u Varaždinu, a bavi se trgovinom i posredovanjem otpadnim sirovinama, vraćena je u srijedu prva pošiljka od 40 tona medicinskog otpada koji je ranije uvezla kompanija Pramat plast iz Dervente koja nema dozvolu za odlaganje takve vrste otpada, piše Index.hr.

Republička ekološka inspekcija Republike Srpske naložila je poduzeću "Pramat plast" iz Dervente da u roku od 15 dana sav otpad porijeklom iz Hrvatske vrati poduzeću "Tipos Resurs", od kojeg je i nabavljena sporna pošiljka.

Tvrtka Tipos resurs sjedište ima u Varaždinu u Pavlinskoj ulici, međutim nije poznato gdje imaju skladište i kamo odlažu medicinski otpad.

Bosanski portal www.avaz.ba piše da je otpad uvezen u takozvanim "džambo vrećama" od kojih su neke oštećene tijekom transporta. 

Republička ekološka inspekcija utvrdila je da firma iz Dervente nije imala dozvolu za uvoz medicinskog otpada, ali je imala dokumentaciju za prekogranični uvoz otpada koji nije opasan. 

Prema evidenciji nadležnih službi, u ovoj godini derventski "Pramat plast" sa istim je papirima u BiH uvezao 23 pošiljke sa ukupno 358 tona otpada. 

Prema internetskom portalu www.nezavisne.com kontrolom je utvrđeno da je poduzeće 'Pramat plast' izvršilo uvoz različitih kategorija otpada iz Republike Hrvatske, samljevenih i zbirno upakiranih u transportne vreće te je iste uskladištilo neadekvatno u krugu tvornice u kojoj vrši preradu plastike.

Obilaskom samog lokaliteta, vidljivo je da su u uvezenom otpadu prisutne različite krpe, šprice, zaštitna odjeća, zaštitne rukavice, dijelovi istih i slično, piše Nezavisne.com.

Republička uprava za inspekcijske poslove objasnila je da "Parmat plast" posjeduje rješenje izdano od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju kojim se izdaje dozvola za prekogranično kretanje neopasnog otpada iz Hrvatske od firme "Tipos Resurs".

Komentari