Regionalna smotra

U Varaždinu se okupilo 110 stručnih djelatnika za predškolski odgoj iz sjeverozapadne Hrvatske

Objavljeno: 03.03.2016. 17:43

Zadnja izmjena: 03.03.2016. 20:11

Foto: Varaždinska županija

Varaždin je danas prvi put bio domaćin Regionalne smotre projekata iz područja nacionalnih programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo.

Domaćin skupa kojemu je prisustvovalo preko 110 stručnih djelatnika predškolskog odgoja iz Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije bio je varaždinski dječji vrtić “Dječji svijet”, a organizator Agencija za odgoj i obrazovanje.

Da je Varaždinskoj županiji predškolski je odgoj važan, potvrdio je na početku skupa zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, koji je istaknuo kako je prošle školske godine u 1. razred upisano 1.263 učenika koji su prošli predškolu i vrtiće.

- Zainteresirani smo da kvaliteta njihovog boravka i učenja u vrtiću bude što bolja. Radovi poput očuvanja autohtonih proizvoda i običaja te poštivanja ljudskih prava te ostali projekti pokazatelj su da se u vrtićima dobro radi, i da će djeca koja dođu u prvi razred u školama Varaždinske županije imati kvalitetno predznanje, i to u najboljim školama u Varaždinskoj županiji i Republici Hrvatskoj jer smo županija znanja i obrazovanja, rekao je dožupan Kišić.

Tijekom dana predstavljeno je 12 od 18 pristiglih projekata, a od 12 odabranih projekata njih 10 dolazi iz Varaždinske županije, od toga 4 iz Varaždina. Četiri najbolja projekta odlaze na državnu smotru iz područja nacionalnih programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u Hrvatskoj, koja se organizira od 2005. godine od strane Agencije za odgoj i obrazovanje, dok se regionalna smotre organiziraju od 2012. godine. To su projekti Dječjeg vrtića Ivančice iz Ivanca, Dječjeg svijeta Varaždin, Dječjeg vrtića Cvrčak iz Čakovca - područni odjel Pčelice, Dječjeg svijeta Beretinec i projekt dječjeg vrtića Panda iz Varaždina!

Smotre projekata prilika su za učenje i suradnju i tretiraju se kao pravi stručni skupovi od kojih će i nositelji projekata i sudionici imati korist, pojasnila je viša savjetnica za odgoj i obrazovanje u Agenciji za odgoj i obrazovanje Andreja Silić. Dodala je kako je namjera smotri da se na području Republike Hrvatske sustavno govori o važnosti građanskog odgoja, ishodima učenja o tome kako to učiniti mogućim u dječjim vrtićima, kao i povećanje kompetencija odgajatelja jer njihova znanja i sposobnosti direktno utječu na organiziranje odgojno-obrazovnog procesa.

Osim Silić, skupu su nazočile i Darija Drviš iz Agencije za odgoj i obrazovanje te profesorica Mirjana Milanović s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Komentari