paneli i rasprave

U županijskoj palači održala se međunarodna konferencija „Sigurnost kulturne baštine SIGART 2018“

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.10.2018. 10:21

Zadnja izmjena: 20.10.2018. 13:33

Foto: Mateja Rak

Danas se u županjiskoj palači održala konferencija „Sigurnost kulturne baštine SIGART 2018“ na kojem je održao niz zanimljvih predavanja te panel rasprava o presjeku sigurnosti kulturne baštine u Hrvatskoj.

„Sigurnosni aspekti izložbe Katarina Velika, izložbe iz Državnog muzeja Ermitaž“ te „Kratka povijest krivotvorenja umjetnina“, samo su dva od niz zanimljivih predavanja, a održali su ih stručni predavači iz područja zaštite i sigurnosti kulturnih i sakralnih objekata, arheološke baštine, prevencije, sigurnosti muzejskih postava, kao i suvremenih sustava tehničke zaštite.

- Jedan od glavnih destruktivnih faktora u 21. stoljeću, osim prirodnih nepogoda je i turizam. Moramo se dobro zapitati što je turizam donio povijesnog jezgri Dubrovnika, a još teži slučaj su Plitvička jezera gdje postoji opasnost da se izgubi zaštita UNESCA - prokomentirao je Miran Bojanić Morandini, direktor TZ Varaždinske županije i dodao kako zbog bi u slučaju Špancirfesta zbog prekapacitiranosti i ograničenih volumena povijesne jezgre trebalo razmisliti o alternativnim načinima vođenja brige oko opasnosti koje iz toga proističu. 

Dogradonačelnica Sandra Malenica koja je također prisustvovala konferenciji podsjetila je kako se od 33 zaštićenih nacionalnih kulturnih dobara čak 3 nalaze u Varaždinu.

- Kulturna baština je za obnovu skupa jer zahtijeva detaljiziranje. Danas se grade trgovački centri i veliki kompleksi bez uma i razuma, sve je prilagođeno komercijalizacije, a ako vidimo ova zgrade koje su izgrađene prije 100, 500 ili 1000 godina, mislim da ima više smisla ulagati u baštinu nego u moderne zgrade - rekla je Malenica i dodala kako će grad sljedećih godina ulagati u sigurnost kulturne baštine u gradu. 

Inače, ova konferencija održava se u organizaciji Hrvatskog instituta za urbanu sigurnost i časopisa Zaštita, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Varaždinske županije, gradova Varaždin i Zagreb, ICOMA-a Hrvatska i Saveza Alpe - Jadran.

 

 

Komentari