simbol varaždina

U Županijskoj palači promovirana jedinstvena poštanska marka - Varaždinski klipič

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 14.04.2022. 13:55

U atriju Županijske palače na prigodnoj je svečanosti promovirana poštanska marka-varaždinski klipič.

Župan Anđelko Stričak je naznačio kako ga iznimno veseli što je Hrvatska pošta prepoznala trud, marljivost nepoznatih varaždinskih domaćica, kuhara i kuharica koji su sačuvali taj recept još od 18. stoljeća.

- Budući da danas obilježavamo Dan zaštićenih hrvatski autohtonih proizvoda, bitno je naglasiti da od 35 zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakama izvornosti ili zemljopisnog podrijetla, devet njih odnosi se na područje Varaždinske županije, od toga četiri na samu županiju, četiri na Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju, a jedan na šire područje naše domovine – rekao je župan.

S nekoliko prigodnih riječi obratila se i predstavnica Hrvatske pošte Jasminka Končevski.

- Varaždinski klipič jedan je od simbola Varaždina i Varaždinske županije, a njegov recept prenosi se naraštajima još od 18. stoljeća. Ovako značajan gastro simbol zahtjeva i prikladno obilježavanje, a jedno od najboljih načina za to je upravo poštanska marka. Važnost ovog proizvoda prepoznala je i Hrvatska pošta te je varaždinski klipič uvršten kao motiv prigodne poštanske marke Republike Hrvatske - naglasila je Končevski.

Napomenimo kako poštanska marka Varaždinski klipič izlazi u ediciji “Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi” koja uključuje varaždinski klipič, slavonski med i paški sir. Izdana je i prigodna dopisnica s motivom Varaždinski klipič te je izrađen prigodni poštanski žig, koji je rezultat  suradnje Varaždinske županije, Udruge kuhara Varaždinske županije, Turističke zajednice Varaždinske županije i Varaždinskog kluba kolekcionara.

Komentari