Učestale krađe po kućama: Zaključavate li ulazna vrata baš svaki put?

Objavljeno: 10.06.2015. 20:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Iako su krađe po kućama i stanovima učestale tijekom cijele godine, osobito se intenziviraju ljeti što ne čudi s obzirom na to da ljeti odlazimo na godišnje odmore i tijekom duljeg razdoblja nismo kod kuće.

Ipak, lopovima je dovoljan i trenutak nepažnje. Iz kuća i stanova krade se najčešće novac i nakit, a nedavno se u Varaždinu dogodila i krađa u kojoj je iz stana ukradeno gotovo sve, od namještaja do novca, a ostali su samo goli zidovi.

Kako bi se takva kaznena djela spriječila, policija je građanima uputila nekoliko savjeta kako da se izbjegnu krađe te da ne budu lake mete bezobzirnim lopovima.

Prije svega, potrebno je uvijek zaključavati ulazna vrata. Mnogi od nas često ne zaključavaju ulazna vrata kad moraju nakratko do trgovine ili susjeda, a lopovi vrebaju upravo takve prilike.

- Bez obzira na to koliko ćete dugo biti odsutni, vrat treba uvijek zaključavati. Ako idete nakratko iz stana u posjet susjedu, prijatelju ili rođacima, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, zlatni nakit ili vrjedniju tehničku robu - poručuju iz policije.

Također, uz kuću se ne bi smijeli ostavljati predmeti koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, a iz policije savjetuju da se treba osigurati dobrom bravom montiranom u ravnini s vratima i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata

- Prozori, velike staklene površine na vratima i slično na obiteljskim kućama česte su mete lopova, pa bi trebalo ugraditi dodatnu zaštitu. Lopovi vole mrak, pa treba postaviti vanjsko osvjetljenje. Možete odabrati rasvjetu tijekom cijele noći, svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano s automatskim vremenskim prekidačem - savjetuju.

Novac i ostale dragocijenosti ne smiju se držati u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično, jer lopovi znaju da ondje treba tražiti.

Na "sva zvona" ne bi trebalo ni razglasiti da smo upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu novca.

Unatoč tome što su lopovi danas vrlo snalažljivi i ne prezaju ni pred čim, dobro je poslušati ove svjete i držati ih se kako kasnije ne bi bilo "nismo znali".

Komentari