Udruga “Spas”: Pronađete li ranjenu pticu, zovite AWAP

Objavljeno: 09.02.2012. 19:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: fourstringfarm.me

Na članak o obitelji koja je spasila jastreba sa slomljenim krilom kojeg je jučer objavio portal eVarazdin.hr, reagirala je Udruga za zaštitu životinja „Spas“ koja u sličnim situacijama građane upućuje da se obrate i na Udrugu AWAP.

Naime, u Udruzi „Spas“ ističu da je Udruga AWAP ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode ovlaštena zbrinjavati ozlijeđene zaštićene divlje životinje, odnosno gotovo sve ptice su zaštićene sukladno Zakonu o zaštiti prirode.

- I sami smo u nekoliko navrata zamolili gospodina Horvata ili gospodina Stunkovića da preuzmu ozlijeđene ptice koje su pronađene na području Varaždinske županije (jastrebovi, sove ispale iz gnijezda, rode ozlijeđenih krila, lastavice udarene od automobila i druge) i s njima imamo vrlo dobru suradnju – naglasila je Natalija Ježek Zenkel, tajnica Udruge „Spas“ dodavši da su obojica susretljivi, te uvijek spremni pomoći i puni su zanimljivih priča.

>>Varaždinska obitelj spasila jastreba sa slomljenim krilom

Primjerice, Ivan Horvat zaprimi pticu, a ukoliko je potrebno ptica bude i operirana. On je hrani i pazi sve do trenutka kada može biti puštena.

- Ptica se uvijek mora pustiti na mikrolokaciji  na kojoj je pronađena, na svoj ''stari'', poznati teritorij. Inače, supruga gospodina Horvata, gospođa Inga, veterinarka je u zagrebačkom Zoološkom vrtu – istaknula je Natalija Ježek Zenkel.

Osim više malih ptica, obostrana suradnja duže je razdoblje bila vezana uz rodu Kvaku koja je nekoliko zima prezimila u Varaždinu, a jednu i kod njih u skloništu kod Zaprešića.

- Prošlu zimu ''zbrinut'' je i operiran labud pronađen skoro mrtav uz obalu gradskog kupališta, s kvrgom na vratu. Labuda je Inga Horvat operirala i ustanovljeno je da nije više mogao jesti (umirao je od gladi) jer mu je u grlu – vratu zapela udica s klupkom strune – rekla je Natalija naglasivši da je labud spašen i vraćen.

Komentari