Ugroženo područje kod Lovrečana, smanjenje vodostaja očekuje se sutra

Objavljeno: 07.11.2014. 17:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - arhiva eVaraždin

Zbog većeg dotoka vode iz Austrije i Slovenije na rijeci Dravi u petak, 7. studenog u 7:20 sati uvedene su mjere redovne obrane od poplava.

Leonard Sekovanić, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu, rekao je kako su tijekom proteklih dana na području Austrije pale ekstremne količine oborina.

- Količina oborina dosezala je u trodnevnom razdoblju čak i preko 500 mm. Sve to zajedno uzrokovalo je jedan dosta veliki vodni val koji se trenutno sa svojim vrhuncem nalazi na izlazu iz Slovenije u Hrvatsku. Prema našim prognozama, vrh vodnog vala iznosit će između 1600 i 1700 metara kubičnih u sekundi. Proglašene su za sada redovne mjere obrane od poplava na dionicama uzvodno od Varaždina. Ugroženo je područje općine Cestica, dakle Lovrečan Otok koji prilikom takvih vodostaja bude uvijek i poplavljen - rekao je Sekovanić.

Dodao je kako se protoci u uzvodnim dijelovima sliva u Austriji smanjuju.

- Dakle, ukoliko ne bude povećanih oborina, očekujemo tijekom sutrašnjeg dana prolazak tog vodnog vala kroz Hrvatsku te vraćanje u normalu - napomenuo je. Osvrnuo se i na stanje nasipa na području općine Cestica, koje je stradalo u poplavama u studenom 2012. godine.

- Sada se radi o znatno manjem protoku, 1600-1700 kubika, u odnosu na 3300 kubika koliko je bilo 2012. godine. Hrvatske vode obnavljaju nasip, obnovljeno je otprilike 2,5 km od ukupno 4 km dionice, a za konačnu fazu smo pred ishođenjem lokacijske dozvole, što će u konačnosti rezultirati izgradnjom jednog sasvim novog i sigurnijeg nasipa - rekao je Sekovanić.

- Mi puno ulažemo novaca koje prikupimo od građana Hrvatske u izgradnju i održavanje sustava obrane od poplava i ti sustavi na ovom stupnju izgrađenosti, a procjenjujemo da je to nekakvih 75 posto izgrađenosti, zaista dobro funkcioniraju - na stanje nasipa osvrnuo se i Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda te dodao kako se u ovoj situaciji očekuju visoki vodostaji, no ipak niži od vodostaja koji su nedavno uzrokovali probleme, stoga u Hrvatskim vodama ne očekuju takve poteškoće u ovom vodnom valu.

Kako je izvijestio HAK, zbog vode na kolniku zatvorena je regionalna cesta Spuhlja-Zavrč u Republici Sloveniji za teretna vozila, pa je za njih zatvoren i granični prijelaz Dubrava Križovljanska-Zavrč. Teretna vozila preusmjeravaju se na granične prijelaze Macelj te Trnovec.

Komentari