Slučaj viktor mrzlečki

Umirovljenici od siječnja bez subvencije za grijanje, vršit će se samo socijalni ukopi

Predsjednik najveće gradske udruge umirovljenika još se nije očitovao, a jedina zajamčena pomoć umirovljenicima od sljedećeg mjeseca biti će podmirenje troška ukopa na društveni teret, i to jer je riječ o "sanitarnoj obvezi"...
Objavljeno: 20.12.2022. 08:58

Zadnja izmjena: 20.12.2022. 09:29

Foto: Viktor Mrzlečki, predsjednik Udruge umirovljenika Grada Varaždina i gradski vijećnik Nezavisne liste Ivana Čehoka

Iako vodi najveću udrugu umirovljenika u gradu Varaždinu, gradski vijećnik Viktor Mrzlečki još uvijek se nije očitovao o razlozima svojeg glasovanja na posljednjoj sjednici.

Kao što je poznato, Mrzlečki je kod glasovanja o proračunu ostao sudržan, a javnost se pita da li se (glasajući za) nije želio zamjeriti Ivanu Čehoku na čijoj je listi dospio u Vijeće ili (glasajući izravno protiv) stotinama umirovljenika koje kao predsjednik Udruge umirovljenika Grada Varaždina Mrzlečki vodi.

Naime, prosječna mirovina u gradu Varaždinu iznosi 356 eura, a ukoliko se u sljedećih deset dana, do 1.1.2023. ne izglasa proračun, umirovljenici ostaju bez cijelog niza subvencija i svih oblika jednokratnih financijskih pomoći.

S obzirom na vrlo izvjestan pad proračuna, kao i činjenicu da će određene obustave nastupiti odmah poslije blagdana, od Grada Varaždina zatražili smo službeno očitovanje na što umirovljenici od ponedjeljka 2. siječnja više ne mogu računati.

Odgovor smo dobili iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti, iz kojeg poručuju kako umirovljenici od 2. veljače (prvi ponedjeljak nakon blagdana), ostaju bez subvencija;

  1. Za toplinsku energiju (računi Vartopa, stavak A: 600012)
  2. Za komunalne usluge (računi Čistoće, stavak A: 60041)
  3. Za odvojeno prikupljanje otpada (tzv. ljubičasta kanata, stavak A: 600034)
  4. Za prijevoz (stavak A:600007)
  5. Za uskrsnice (travanj 2023., stavak A:600007)
  6. Za sve oblike jednokratne pomoći.

Od Grada Varaždina zatražili smo i očitovanje bez čega umirovljenici ni u kojem slučaju ne mogu ostati. Dobili smo, međutim, samo jedan jedini odgovor:

  • Podmirenje troška ukopa na društveni teret (sanitarna obveza, stavak: A600012)