akcija ministarstva poljoprivrede

Uskoro bi i učenici u našoj županiji trebali dobivati besplatne obroke voća, povrća i mlijeka

Objavljeno: 30.05.2017. 12:38

Zadnja izmjena: 30.05.2017. 12:38

Foto: Arhiva

Kako bi se djeca podučila zdravoj prehrani i unosila više voća, povrća i mlijeka, Ministarstvo poljoprivrede je najavilo uvođenje programa koje će osigurati besplatne obroke ovih zdravih namirnica za svu školsku djecu.

Program se naziva Školska shema i nastavlja, ali i objedinjuje, već ranije slične programe. 23 milijuna kuna koliko košta provedba ovog programa osigurane su iz sredstava koje je Hrvatskoj dodijelila EU komisija.

Svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi odabrat će lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) i mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15-0,25 l po djetetu tjedno). Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine. Voće i povrće ide i u osnovne i u srednje škole, dok će mlijeko biti dijeljeno u osnovnim školama. 

Za škole koje žele sudjelovati...

Od danas je na internetskoj stranici Agencije za plaćanja, u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavljen Javni poziv za iskaz interesa:

  • škola za sudjelovanje u Školskoj shemi
  • dobavljača za sudjelovanje u Školskoj shemi

Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u Školskoj shemi za škole bit će otvoren do 14. lipnja, a za dobavljače tijekom cijele školske godine. Škole koje žele sudjelovati u Školskoj shemi podnose zahtjev Agenciji za plaćanja na posebnom obrascu. Agencija će 20. lipnja na svojoj internetskoj stranici objaviti popis škola i dobavljača koji mogu sudjelovati u Shemi. Zatim škole odabiru dobavljača dajući prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih i regionalnih proizvođača koji proizvode svoje proizvode u blizini škole.

- Novom Školskom shemom dali smo mogućnost školama da same izaberu lokalne poljoprivredne proizvođače i dobavljače koji će njihovim učenicima dostavljati svježe lokalno voće i povrće, ali i mliječne proizvode. Na ovaj način dajemo prednost isključivo lokalnim poljoprivrednicima, svježim prehrambenim proizvodima i održivom razvoju hrvatskog sela. – izjavio je ministar Tomislav Tolušić po objavi javnih poziva školama i dobavljačima te dodao da poziva sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, kao  i OPG-e da se uključe u ovaj program.

 

Komentari