Uspješno okončana humanitarna akcija "Pomozimo Jakovu!"

Objavljeno: 11.07.2015. 13:55

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:24

Foto: OGK

Roditelji Karmen i Robert Vincek, uz pomoć Općine Gornji Kneginec, početkom godine započeli su akciju prikupljanja novčanih sredstava za kupnju vertikalne podizne platforme za dijete s teškim invaliditetom...

Jakov Vincek iz Turčina, rođen je 29. siječnja 2002.godine, a 14 dana nakon poroda imao je konvulzije, te prebolio teški bakterijski meningitis u ranoj novorođenačkoj dobi, što je ostavilo višestruka i trajna oštećenja. Zbog tih oštećenja, razvoj Jakova je na nivou teže mentalne retardacije, nesposoban je za socijalni kontakt, za samostalno zbrinjavanje i potpuno je ovisan o pomoći druge osobe. Ima ugrađene Pudenzove pumpice, te boluje od celebralne paralize.

Jakov živi u zajedničkom domaćinstvu sa roditeljima kojima je jedino dijete. Obitelj stanuje na katu kuće, gdje za svoje potrebe koriste zaseban dvosoban stan. Uzdržavaju se od plaće oca Roberta, te naknade majke koju dobiva s osnova korištenja prava na status  roditelja njegovatelja.

Razlog nabave vertikalnog dizala jest lakše i sigurnije kretanje Jakova. Majka Karmen preuzela je na sebe brigu i njegu Jakova te ga svakodnevno nekoliko puta mora nositi gore i dolje po stepenicama zbog odlaska u školu i na vježbe, čime ga svakodnevno izlaže opasnosti. Jakov se tjelesno razvija kao sva djeca njegove dobi, što znači kako vrijeme odmiče ima sve više kilograma i uskoro majka neće biti u mogućnosti sama ga prenositi po stepenicama, te je vertikalna platforma Jakovu bitno osigurala i olakšala način života.

Uz Općinu Gornji Kneginec, koja je i sama donirala financijska sredstva obitelji Vincek, u akciju prikupljanja pomoći bila je uključena je i humanitarna udruga „Bedem ljubavi“ Varaždin na čiji žiroračun su se sredstva prikupljala.
 
Lift za Jakova

Tijekom trajanja humanitarne akcije, u vrlo kratkom vremenu, prikupljeno je potrebnih 100 tisuća kuna od pravnih i fizičkih osoba, te je izvršena nadogradnja kuće sa voznim oknom lifta te nabavka i ugradnja  podizne platforme-lifta za dijete s teškim invaliditetom.

U petak, 10. srpnja ove godine obitelj Vincek i malog Jakova obišla je delegacija sastavljena od predstavnika Općine Gornji Kneginec, humanitarne udruge „Bedem ljubavi“ i tvrtke Lumini centar, koja je jedan od većih donatora navedene humanitarne akcije.

Ovom prigodom obitelj Vincek javno se zahvaljuje svim donatorima na pruženoj pomoći, bilo financijskoj ili u potrebnom građevinskom materijalu.

Komentari