Uz članove varaždinske “Sloge“ učenici Centra T. Špoljar naučili koristiti radio stanice

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 28.10.2015. 12:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: FK Sloboda

Članovi varaždinske Radioamaterske udruge “Sloga“ u prostorijama svoje udruge ugostili su učenike Centra za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ za koje su organizirali radionicu, odnosno edukaciju o osnovama radio komunikacija...  

Spomenutoj radionici nazočilo je 10-tak učenika i riječ je o jednoj u nizu ovakvih edukativnih aktivnosti koje članovi RU“Sloga“ provode petu godinu uzastopce. Prijašnjih godina edukacija je bila usmjerena na nove i postojeće članove udruge, dok su 2015. prioritet mlađe dobne skupine, te djeca s posebnim potrebama, ističu u RU Sloga.

- Svjedoci smo učestalih elementarnih nepogoda gdje postojeća komunikacijska tehnologija današnjice zakazuje zbog preopterećenosti sistema ili ispada elektroenergetskih mreža. Kada sva „moderna“ tehnologija zakaže, nastupaju radioamateri koji su u svakom trenutku svojom opremom i znanjem spremni se uključiti u sistem veza – naglasio je Miljenko Sraga, predsjednik udruge.

Dodao je kako je cilj edukacije učenika da djeca svate korisnost radioamaterizma i općenito bavljenje tehničkom kulturom. Učenici Centra su upoznati s osnovama radio komunikacija,radu s radio uređajima s posebnim naglaskom na korištenje radio stanice.

- Teoretski dio je odradio naš član prof. Dražen Toplak, dok je praktični dio odrađen u dvorištu 2. Osnovne škole na način da su učenici uz asistenciju naših članova uspostavili svoje prve radio veze – rekao je Sraga.

Druženje radioamatera i učenika nastavljeno je uz domjenak.

Komentari