VAFI: Prijavljeno čak 183 crtića iz 25 zemalja svijeta

Objavljeno: 15.02.2012. 15:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Za 3. Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin prijavljeno je čak 183 animiranih filmova iz 25 zemalja

Treći Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin (VAFI) bit će raznovrsniji nego ikad. Do 20. siječnja prijavljena su 183 animirana filma iz 25 zemalja diljem svijeta.

Velik broj filmova prijavili su animatori iz Hong Konga koji su sudjelovali na oba festivala, a njihove 3D animacije osvojile su 2010. prvu, a 2011. drugu nagradu. Ponovno su stigli crtići iz Egipta, Izraela, Portugala, Rusije i Ukrajine, a po prvi put javljali su se iz Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Grčke, Španjolske, ali i bliske Austrije, Mađarske te Bosne i Hercegovine

Istaknula je to na konferenciji za novinare danas u varaždinskoj Gradskoj vijećnici programska direktorica festivala Sandra Malenica.

Od 183 filma koji traju 568 minuta gotovo trećina (58) ih je stiglo iz studija diljem Hrvatske, a varaždinski animatori iz VANIME prijavili su njih 17.

- Izuzetno nas veseli činjenica da je 2/3 filmova došlo iz inozemstva. To je potvrda da postajemo centar svjetske animacije – dodala je Malenica.

VAFI je jedini festival dječje animacije koji je uveo kategorije: MINI (do 10 godina), MIDI (11-14 godina) i MAXI (15-18 godina), a uskoro će selektori – članovi Međunarodne asocijacije animiranog filma (ASIFE) odlučiti tko će se u Varaždinu od 12.-15. travnja naći u utrci za statuu VAFI.

Partner – Zemlja Izlazećeg Sunca

Partner trećeg VAFI-ja je Japan te će festival pratiti zanimljive radionice vezane uz kulturu Zemlje Izlazećeg Sunca.

- Japanski animatori Dino Sato te Maya Yonesho držat će radionice crtanja japanskih slova i likova, radionicu animiranog filma, ali i predavanje o popularnim „animeima“. Predstavit ćemo i povijest japanske animacije, rad jednog od najpoznatijih japanskih animatora, oskarovca Hayao Miyazakija te postaviti prigodnu izložbu – objasnila je Malenica.

U Varaždin dolazi još jedna Japanka, Sayoko Kinoshito, jedna od pionirki japanske animacije, potpredsjednica ASIFE i osnivačica i direktorica jednog od najprestižnijih festivala animiranog filma u svijetu - Hiroshime.

Kinoshito je ovogodišnja predsjednica žirija, a pobjednike će proglasiti uz pomoć umjetničkog direktora Zagreb filma Simona Bogojevića Naratha te predsjednika beogradskog Medijskog edukativnog centra Miomira Rajčevića.

Novi i stari partneri

Grad Varaždin od samih početaka pruža veliku potporu VAFI-ju.

- Drago mi je da VAFI postaje brand. Djecu potičemo da se od ranih nogu bave animacijom i da pokažu svu svoju kreativnost – rekao je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić.

Treći VAFI pomoći će realizirati i Koncertni ured Varaždin te Hrvatski filmski savez (HFS).

VANIMA je mala udruga i ovako velik projekt više ne možemo sami gurati. I Koncertni ured i HFS pomoći će nam s logistikom, pripremom filmova i organizacijom – kazao je izvršni direktor festivala Hrvoje Selec.

Ove godine za cjelokupnu organizaciju festivala predviđa se da će trebati 125.000 kuna.

- Kao i uvijek velika potpora su Grad Varaždin koji iz proračuna izdvaja 30.000 kuna te Hrvatski audio-vizualni centar (HAVC) koji će nam dati 20.000. No, tu još ima posla i trenutno tražimo sponzore – veli Selec.

Domaćinstvo

VAFI je posvećen mladim animatorima. U tih par dana koliko ih ljubav prema animaciji ujedinjuje bez obzira na godine i zemlju iz koje dolaze, nastaju velika prijateljstva. Djeca s drugog kraja svijeta za vrijeme VAFI-ja nisu u hotelima već ostaju u varaždinskim obiteljima.

- Djeca ostaju u kontaktu, čuju se preko maila, Facebooka, Skypea. Jedna je Varaždinka čak otišla u posjet u Ukrajinu, a sjećam se da je voditelj grupe iz Hong Konga bio toliko oduševljen svojim domaćinima da nije htio biti u hotelu – rekao je Selec.

Nakon I. i II. OŠ Varaždin partner je IV. OŠ te Prva gimnazija, a njihovi se učenici mogu javiti za domaćinstvo. No, domaćinstvo je otvoreno i ostalima.

Zainteresirani se od 1. ožujka mogu javiti na Dječji odjel knjižnice i čitaonice Metel Ožegović gdje će naći prijavnicu i dobiti dodatne informacije.

Za SPAS

Dosad se VAFI uključio u humanitarnu akciju U rukama anđela, a prikupljala se potpora za žrtve potresa i tsunamija u Japanu. Ove godine odlučili su podići svijest o važnosti zbrinjavanja životinja i pomoći varaždinskoj Udruzi SPAS.

Tako mladi varaždinski animatori već rade na kratkim crtićima o mačkama i psima.

Komentari