prelazak na LED

Varaždin prelazi na LED rasvjetu, Bosilj: 'HEP nema kamo s viškom struje pa ju nama skupo prodaje'

Objavljeno: 30.06.2023. 20:33

Zadnja izmjena: 01.07.2023. 09:14

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj najavio je da se kreće u smjeru postavljanja LED javne rasvjete u Varaždinu, do jeseni će proraditi i solarne elektrane na objektima Srednjoškolac i Graberje, a u pripremi je i natječaj za postavljanje solara na osnovnim školama, kako bi se ostvarile uštede na ogromnim računima za struju.

- Naši računi za električnu energiju su enormni. Ove godine ćemo potrošiti gotovo 1,2 milijuna eura za javnu rasvjetu, što je ogroman nonsens, zato jer HEP nema kud s viškom struje u noćnim satima, a skupo je prodaje jedinicama lokalne samouprave. To bi netko trebao raščistiti na razini države - upozorio je  gradonačelnik Bosilj na ovotjednoj sjednici Gradkog vijeća.

Kako bi se ostvarile uštede, Bosilj je naveo da se kreće u zamjenu postojeće javne rasvjete u gradu s LED rasvjetom, pri čemu se još čeka odobrenje Ministarstva financija  za kreditno zaduženje.

Solari do jeseni

 Kazao je i da u Gradu koriste visokotlačni matrij, koji nije štedljiv, no da će se i on zamijeniti. Solarni paneli, naveo je, postavljeni su ovih dana na objekte Srednjoškolac, Graberje i Geotehnički fakultet (koji nije pod upravljanjem Grada, ali je bio u tom projeku).

- Solarne elektrane će, vjerujem, do jeseni proraditi. Kompletno je gotova njihova montaža - izvijestio je Bosilj, dodavši da će time Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina, koja ima ogromne račune za struju za Srednjoškolac i Graberje, računi smanjiti, a novac se preusmjeriti u sport.

Najavio je da je u pripremi i natječaj za postavljanje solara na osnovnim školama, koji će provoditi Regionalna energetska agencija Sjever, i koji bi trebao biti objavljen do jeseni. Time  će se postići znatne uštede na računima za struju za sve škole u Varaždinu, a novac će se onda moći preusmjeriti u didaktičke uređaje i povećanje kvalitite opremljenosti osnovnih škola u gradu, izjavio je Bosilj.
 

Komentari