Varaždinska županija predstavljena na 7. Svjetskoj konferenciji o obrazovanju u Barceloni

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 10.07.2015. 12:16

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Varaždinska županija

Na jednom od najvećih svjetskih kongresa o obrazovanju i novim tehnologijama u obrazovanju "EDULEARN 2015" održanom u španjolskoj Barceloni jedan od izlagača čija je tema prošla u plenarni dio konferencije bila je i Varaždinska županija...

Riječ je o 7. konferenciji koja je ove godine okupila više od 600 sudionika iz cijelog svijeta, iz 80-ak zemalja sa svih naseljenih kontinenata. Varaždinska županija predstavila je rad pod nazivom „Kriteriji izvrsnosti u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju na županijskom nivou“, koji je prošao sve izlučne filtere za prezentiranje na konferenciji i ocijenjen je od sudionika konferencije iznimno zanimljivim i primjenjivim u praksi.

Sam rad su u Barceloni demonstrirali kao autori pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport mr.sc. Miroslav Huđek, savjetnik za informatiku mr.sc. Robert Kelemen te zamjenik župana Alen Kišić koji je i održao prezentaciju na engleskom jeziku budući da je to bio jedini službeni jezik konferencije s obzirom na velik broj sudionika iz različitih zemalja i govornih područja.

-Iznimna nam je čast bila što smo i u ovakvoj svjetskoj konkurenciji mogli predstaviti što i kako radimo na području obrazovanja u našoj županiji, ovog puta na projektu i kroz kriterije izvrsnosti za sve naše osnovne i srednje škole. Riječ je o sedam kriterija kroz koje ćemo neovisno moći procjenjivati rad svake pojedine škole, ponajviše u njenom upravljačkom dijelu. Projekt razvija kolega Huđek uz podršku kolege Kelemena, a način i faza do koje smo došli i nastup na ovoj konferenciji pokazuju da smo na odličnom putu. Bit će to nadogradnja svemu onome što radimo u obrazovanju na još jedan viši nivo, kojim ćemo dodatno podići razinu upravljanja našim školama u tzv. nenastavnim procesima – naglasio je zamjenik župana Alen Kišić

O konferenciji je Kišić kazao kako mislim da je dovoljno reći da je Varaždinska županija prošla sa svojim radom kroz tri kvalifikacijska okvira.

- Ušli smo u izlagački dio u kategoriji „Iskustva u srednjoškolskom obrazovanju“ čiji je moderator bila profesorica Teresa Little sa sveučilišta North Carolina iz SAD-a, a osim našeg u tu su kategoriju prošli još i projekti iz Velike Britanije, Portugala, Južnoafričke Republike, Bugarske i Italije. Veliko je to priznanje za našu županiju, biti ovako prezentiran među više od 600 ljudi iz područja obrazovanja iz 80 zemalja svijeta, a veseli nas da je naše izlaganje pobudilo veliko zanimanje i da smo dobili priznanja od brojnih stručnjaka – istaknuo je zamjenik župana Alen Kišić, rekavši kako je u plenarnom dijelu konferencije "EDULEARN 2015" Varaždinska županija bila jedini izlagač iz Hrvatske, dok su na konferenciji još kao sudionici bili predstavnici riječkog Filozofskog fakulteta, te Veleučilišta Baltazar Krčelić iz Zaprešića.

Predstavnici Varaždinske županije su osim svojeg izlaganja posjetili velik broj prezentacija uspješnih projekata u obrazovanju iz cijelog svijeta, koji su bili prezentirani po kategorijama, primjerice inovacijama u obrazovanju, internacionalnim projektima, razvoju karijera i tehnologija, e-učenju i sličnim temama, a dobra će iskustva pokušati koristiti i preslikati na našu županiju.

Komentari