najveća i najstarija regionalna organizacija

Varaždinska županija prva hrvatska regija koja predsjedava Savezom Alpe-Jadran

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 22.11.2017. 18:49

Zadnja izmjena: 22.11.2017. 18:51

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić će sljedeće dvije godine biti predsjednik Saveza Alpe-Jadran, najveće i najstarije regionalne organizacije u Europi koja okuplja regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske u kojima živi šest milijuna ljudi.

Na redovnoj sjednici Vijeća Alpe-Jadran u Klagenfurtu u Austriji, župan Čačić je jednoglasno izabran za predsjedatelja Vijeća za 2018. i 2019. godinu. Na toj dužnosti zamijenio je Petera Kaisera, predsjednika Vlade austrijske pokrajine Koruške. Varaždinska županija time je postala prva regija iz Hrvatske koja predsjedava Savezom Alpe-Jadran.

- Zahvaljujem na prilici i povjerenju koje ste iskazali Varaždinskoj županiji da preuzimanjem uloge predsjedavajuće regije postane prva hrvatska županija koja je preuzela ovu važnu ulogu. Prvenstveno želimo da Savez bude primjer međuregionalne suradnje te da ponovno preuzme ulogu u otvaranju Europe prema istočnim susjedima - istaknuo je Čačić.

Sljedeće godine Savez Alpe-Jadran slavi 40. obljetnicu postojanja, a čast da upravo u jubilarnoj godini vodi ovo ugledno regionalno udruženje dobio je župan Čačić.

- Uvjeren sam da će Savez Alpe-Jadran ostati primjer organizacije koja zajedničkim djelovanjem kroz konkretne aktivnosti svojim građanima omogućuje kvalitetan život i radna mjesta - istaknuo je novi predsjednik Saveza Čačić.

U Klagenfurtu je na sjednici Vijeća Alpe-Jadran pristvovala i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević. Uz nju, i Larisa Križan Breljak, privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove, te Tomislav Jarmić, kordinator Tematske koordinacijske točke za prevenciju od katastrofa, koji je o tome održao i prezentacij

 

Komentari