radni sastanak

Varaždinska županija prva u Hrvatskoj dobiva Regionalni centar za civilnu zaštitu i spašavanje

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 09.07.2021. 13:01

Zadnja izmjena: 09.07.2021. 13:03

Varaždinska županija bit će prva u Hrvatskoj koja će dobiti Regionalni centar za civilnu zaštitu i spašavanje, jedan od pet takvih centara u državi u kojem će na jednom mjestu djelovati sve žurne službe.

Istaknuto je to na današnjem radnom sastanku župana Anđelka Stričaka i njegove zamjenice Silvije Zagorec s pomoćnikom ministra unutarnjih poslova Damirom Trutom, načelnikom Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivicom Matošićem te suradnicima.

- Nakon što su Hrvatsku istovremeno pogodile čak tri krize, epidemija koronavirusa, potresi i migrantska kriza, postalo je potpuno jasno da samo sigurnost građana jamči razvoj cjelokupnog društva. Zbog toga je izgradnja i opremanje Regionalnog centra za civilnu zaštitu i spašavanje jedan od prioriteta ove županijske vlasti. U dogovoru sa svim sudionicima želimo što prije utvrditi lokaciju na kojoj će se budući centar izgraditi, a kako bi se moglo započeti s projektiranjem – istaknuo je župan Stričak.

Pomoćnik ministra Trut napomeno je će bespovratna EU sredstva, koja će Hrvatska imati na raspolaganju sljedećih godina, itekako promijeniti i sustav civilne zaštite.  - Uz opremanje sustava civilne zaštite, EU sredstvima će biti izgrađeni i potrebni infrastrukturni kapaciteti. Regionalni centar za civilnu zaštitu i spašavanje u Varaždinu bit će ogledni primjer za ostala četiri takva centra u državi. U njemu će na jednom mjestu biti objedinjene sve žurne službe, čime će njihov rad i učinak biti unaprijeđen, a ujedno će biti podignuta razina spremnosti u slučaju velikih nesreća i katastrofa – napomenuo je pomoćnik Trut.

 

Komentari