posjet rasadniku

Varaždinska županija u očuvanju zaštićenih stabala za buduće naraštaje

Objavljeno: 20.01.2023. 11:50

Zadnja izmjena: 20.01.2023. 11:51

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak obišao je rasadnik Hrvatskog šumarskog instituta, u kojem se na uzgoju i školovanju nalaze sadnice odnosno proizvedeni klonovi sa zaštićenih stabala Varaždinske županije.

Županu i njegovim suradnicima  rasadnik i djelatnost Instituta je predstavila ravnateljica Hrvatskog šumarskog instituta Sanja Perić sa suradnicima koja ih je i tom prigodom upoznala sa radom i aktivnostima samog instituta te mogućnostima za daljnju suradnju između Varaždinske županije i Instituta.

Podsjetimo, tijekom 2022. godine, djelatnici Hrvatskog šumarskog instituta prikupili su vegetativne izbojke (tzv. plemke) sa stabla „Beline lipe“ iz Visokog, zaštićenog spomenika prirode, kao i sa stabla jedinstvenog primjerka „koprivolisne lipe“ iz Arboretuma Opeka te „Andrijine lipe“ iz Kneginca Gornjeg.

- Cijepljenjem plemki na već pripremljene podloge dobiveni su klonovi iz kojih će se u konačnici dobiti stabla jednakih genetskih obilježja kao i matično stablo s kojeg su plemke i prikupljene, a čime će se geni „Beline lipe“ iz Visokog i „koprivolisne lipe“ iz Arboretuma Opeka te „Andrijine lipe“ iz Kneginca Gornjeg sačuvati i za generacije koje dolaze. Upravo je njihovo očuvanje od velikog značaja za lokalnu sredinu u kojoj se nalaze  jer ta stabla u tim mjestima imaju statusni simbol. Za njih su ona dio povijesti i sama obilježja tih mjesta. Sve to gledano u cjelini može za Varaždinsku županiju u konačnici imati dodatni turistički potencijal – istaknuo je župan Stričak.

 

Komentari