TAMIS tehnika u kirurškom liječenju

Varaždinski abdominalci neinvanzivnim metodama podižu kvalitetu života svojim pacijentima

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 28.04.2018. 13:34

Zadnja izmjena: 28.04.2018. 13:35

Već četiri godine varaždinski abdominalni kirurzi marljivo i samozatajno obavljaju TAMIS (Transanalna minimalno invazivna kirurgija) tehniku koja se odnosi na oblik liječenja benignih i određenih malignih tumora rektuma odnosno završnog crijeva.

Kako je objasnio Alen Pajtak, dr. med. spec. abdominalne kirurgije, tehnika je inače nastala kombinacijom do tada poznatih laparoskopskih metoda i transanalnog pristupa, odnosno pristupa koji se koristi kod završnog dijela crijeva, rektuma, a koriste se standardni laparoskopski instrumenti.

– Tehnika je po prvi put opisana 2010. godine, a mi smo ju u varaždinskoj bolnici izveli 2014., i to kao prva bolnička ustanova u Hrvatskoj. Točnije, ovu metodu u varaždinskoj bolnici počeo je uvoditi prim. dr. sc. Ranko Stare, dr. med. spec. opće kirurgije i spec. abdominalne kirurgije zajedno sa svojim najbližim suradnicima. Kroz godine smo se educirali, razvijali i danas smo poprilično uspješni na tom području. Ono što je važno za naglasiti je da se tom metodom odstranjuju benigni tumori, ali i početni maligni tumori rektuma koji nisu zahvatili limfne čvorove – pojašnjava Alen Pajtak

– Svi naši pacijenti koji idu na jedan takav zahvat, ili bilo koji kirurški zahvat, posebice ako su to pacijenti s tumorskim oboljenjima, prethodno su obrađeni na onkološkom konziliju. Ukoliko se kod njih dokaže kako je ipak riječ o uznapredovalom tumoru koji je zahvatio i limfne čvorove, tada oni nisu pogodni za ovakvu vrstu operacije, te kod njih ide „radikalan“ pristup, odnosno klasičnom operacijom odstranjuje se veliki dio organa zajedno s limfnim čvorovima – dodatno pojašnjava Krunoslav Hrženjak, dr. med. spec. opće kirurgije i subspec. abdominalne kirurgije.

– Za ovu tehniku potreban je primjereni probir pacijenata, ali tada ti pacijenti imaju značajne koristi od ovakvog oblika operacije, a rezultati su više nego odlični. Poanta je da ovakvim operativnim zahvatom čuvamo zdravo tkivo, čuvamo crijevo i odstranjujemo samo tumor. Nema reza na trbušnoj stijenci, pristupa se kroz prirodni otvor, odnosno rektum, manji su postoperativni bolovi, puno je manje postoperativnih komplikacija i pacijenti se brže oporavljaju. Prosjek ležanja u našoj bolnici je dva dana, odnosno drugi post operacijski dan pacijenti se otpuštaju iz bolnice te se vrlo brzo mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima – sa zadovoljstvom komentira Pajtak.

– Zahvaljujući našim rezultatima ta metoda je prihvaćena danas i u drugim ustanovama u Hrvatskoj – istaknuo je Hrženjak, potvrđujući samo kako je varaždinska bolnica često bila pionir u uvođenju novih postupaka.

Komentari