nema više ubijanja pasa

Varaždinski aktivisti za zaštitu životinja zadovoljni novim zakonom - evo glavnih novina

Objavljeno: 18.05.2017. 14:00

Zadnja izmjena: 18.05.2017. 14:00

Foto: Arhiva

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da Hrvatska dobiva novi Zakon o zaštiti životinja, koji donosi cijeli niz novina u odnosu na prethodni. Upitali smo aktiviste iz varaždinske Udruge Spas kako gledaju na prijedlog ministra Tolušića.

Iz Udruge su nam promptno odgovorili da pozitivno ocjenjuju novi zakon, jer je ministar Tolušić - kako su rekli - osluhnuo glas naroda i udruga koje se bore za dobrobit životinja. Ujedno smatraju da smo ovim zakonom sada u vrhu europskih zemalja.

- Posebno je važna odredba zakona o no kill skloništima.Od samog osnivanja mi smo se za to opredjielili i pokazali smo da se može. Niz drugih pozitivnih odredba kao npr. kažnjavanje općenja sa životinjom takoder je veliki pomak u odnosu na stari zakon. - priopćili su nam iz Udruge Spas.

'Spriječiti napuštanje životinja'

U priopćenju Ministarstva poljoprivrede nabrajaju se sve novine koje se nalaze u prijedlogu novog Zakona o zaštiti životinja, od kojih je najvažnija upravo spomenuta odredba da se od sada neće usmrćivati životinje u skloništima. Jedna novina koju svakako vrijedi spomenuti jest i da će sve jedinice područne samouprave morati imati jedno sklonište za najmanje 50 životinja, koje će financirati jedinice lokalne samouprave. Evo i ostalih najvažnijih novina:

  • zabrana neodgovarajućih postupanja prema životinjama: npr. bacanje petardi na životinje, držanje stalno vezanih pasa, držanje divljih životinja u ugostiteljskim objektima i sl.;
  • zaštita kućnih ljubimaca tijekom njihovog uzgoja, držanja, prometa i prodaje;
  • kontrola razmnožavanja kućnih ljubimaca
  • evidentiranje vlasnika kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji s manje od tri rasplodne ženke iste vrste životinja, radi praćenja prometa i dobrobiti životinja.

- Životinje u skloništima treba mikročipirati, cijepiti, sterilizirati i udomiti. Iskustva udruga koje vode skloništa životinja, s kojima smo surađivali pripremajući ovaj zakon, pokazalo je da se velika većina životinja iz skloništa udomi, ali ključno je educirati ljude i spriječiti napuštanje životinja. - izjavio je ministar Tolušić o novom zakonu koji, očito, ima potporu udruga koje se bave ovom problematikom.

 

 

Komentari