Varaždinski odred izviđača “Sirius“ dobio Družinu u Čakovcu

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 24.04.2015. 12:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: OI Sirius Varaždin

Izvor: galerija-images/sirius

U prostoru Osnovne škole Čakovec u srijedu je održan prvi Zbor izviđačke družine „Pozoj“. Svečanim zborom, ispred voditelja i članova Odreda Izviđača „Sirius“ iz Varaždina, roditelja, uzvanika i gostiju, obilježeno je ponovno pokretanje izviđačke organizacije u tom gradu...

Naime, u Čakovcu je izviđačka organizacija pokrenuta nakon dva desetljeća pauze. Družina izviđača „Pozoj“ biti će sastavni dio Odreda izviđača „Sirius“ kao njegova treća družina. Putem Odreda članovi družine će biti učlanjeni u Savez izviđača Hrvatske te WOSM (World Organization of the Scout Movement), organizacije koja u Svijetu broji preko 38 milijuna članova.

Za ime Družine uzeto je ime “Pozoj” po istoimenom zmaju, koji prema poznatoj legendi ovih krajeva spava ispod grada Čakovca.

Pozoj je velik baš kao i osnivanje nove izviđačke družine u Čakovcu – Glava mu je ispod starog grada Čakovca, a rep ispod crkve sv. Nikole. Iako se na Pozoja, kroz legendu u kojoj, bude li uznemiren, uzrokuje potrese i poplave gleda u negativnom kontekstu, za ime je odlučeno zbog njegove snage i dugogodišnjeg sna iz kojeg se budi izviđaštvo u gradu Čakovcu.

Trenutno se družina sastoji od jedne mješovite patrole “Jazavci“, koja djeluje na III. osnovnoj školi Čakovec, a koja je neformalno počela s radom u siječnju ove godine. Družina trenutno broji 16 izviđača koji su u sklopu ceremonije prvog zbora svečano dali Zavjet izviđača. Plan je početkom iduće školske godine proširiti družinu i na druge osnovne škole u Čakovcu čime će se brojno stanje povećati.

Na svečanom Zboru družine „Pozoj“ prisutnima su se ispred grada Čakovca obratio David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca, Mirjana Friganović, ravnateljica III. osnovne škole Čakovec, g. Željko Medved, posljednji starješina Saveza izviđača općine Čakovec, Antonija Plantak, posljednja starješina čete koja je radila na III. osnovnoj školi Čakovec te Agneza Siladi, bivši predvodnik poletaraca na III. osnovnoj školi.

Družina će ove godine sudjelovati na dvodnevnom Zborovanju Saveza izviđača Hrvatske, dvodnevnim izletima na Belecgrad i gornje Međumurje, desetodnevnoj Smotri izviđača regije Sjever te ostalim aktivnostima iz plana aktivnosti.
{gallery}sirius{/gallery}

Komentari