Varaždinski pravoslavci pozdravljaju inicijativu pape Franje o zajedničkom Uskrsu, ali...

Objavljeno: 16.06.2015. 12:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Srpska pravoslavna crkva u Varaždinu pozdravlja Papinu izjavu u kojoj predlaže da svi kršćani slave Uskrs istog dana. No, Uglješa Pilinger, đakon SPC, upozorava da takva inicijativa može postati i apsolutno neprihvatljiva...

Papa Franjo je zaista velik duhovnik i mislilac za budućnost, te me njegov prijedlog o zajedničkom slavljenju Uskrsa (Vaskrsa) nije ni najmanje iznenadio, naglasio je Uglješa Pilinger, duhovnik SPC u Varaždinu.  

- Poznato je da Papa Franjo ima dobru karizmu, stoga su pravoslavni vjernici u varaždinskom kraju pozitivno reagirali na najavu da je Katolička crkva spremna odustati od računanja datuma za određivanje Uskrsa. To je korak naprijed k još boljim odnosima Zapadne i Istočnih Crkava – ističe Pilinger.

Od 16. stoljeća, računanje datuma Uskrsa se razlikuje u istočnoj i zapadnoj crkvi, podsjeća đakon SPC u Varaždinu.

- Ukoliko Rimokatolička crkva ima namjeru odustati od gregorijanske pashalije, koju je uvela prije više od 400 godina i vrati se drevno aleksandrijskoj pashaliji, koja je važila dok je Crkva istoka i zapada bila jedinstvena (sada je koriste Pravoslavni), mi bismo to itekako pozdravili – kaže Pilinger i dodaje da neke navode koji se pojavljuju u medijima, ipak treba uzimati s dozom opreza.

Naime, ukoliko je zaista točno da je Papa Franjo rekao kako dan slavljenja Uskrsa mora biti „fiksiran“, odnosno da ne bude povezan s prvim punim mjesecom poslije proljetne ravnodnevnice, o čemu je odlučio na istoku i zapadu prvi poštovani vaseljenski sabor (ekumenski koncil) još 325. godine, onda je takva inicijativa za Pravoslavnu crkvu – apsolutno neprihvatljiva!

- Čini mi se da je Papa želio napraviti korak ususret istočnim pravoslavnim crkvama, i ako je tako, onda je to dobra želja. No, druga je stvar što ta želja, barem što se nas tiče, ne može biti ostvarena radikalnim napuštanjem uskršnje tradicije prvog mileniuma hrišćanstva. Dakle, zaista prvo treba vidjeti što je točno Papa imao u vidu i inicirao – upozorava pravoslavni đakon.

Idućih mjeseci moramo svi biti strpljivi, dodaje Pilinger, jer je razborito pričekati da Papine riječi potvrde i službeni izvori Vatikana.  

- Uskrs ili Vaskrs je najveći i najvažniji kršćanski praznik i pozitivno ozračje je dobrodošlo. Pretpostavljam kako se ovih dana, baš poput mene, brojni vjernici pitaju što ćemo s Božićem – zaključio je Pilinger, kojega smo upitali za komentar inicijative pape Franje.

Komentari