Varaždinski profesori na studijskom putovanju u Bruxellesu

Objavljeno: 09.07.2015. 10:01

Zadnja izmjena: 08.03.2016. 14:56

Foto: IV OŠ Varaždin

U organizaciji profesorica Gimnazije Pula, Tanje Černeka, voditeljice Županijskog stručnog vijeća geografije Istarske županije  kao i Elizabete Pavlović, profesorice sociologije i etike održano je Međužupanijsko stručno putovanje u Strassbourg i Bruxelles u trajanju od 29. lipnja do 5. srpnja.

Putovanje je prvenstveno bilo namijenjeno profesorima geografije, ali su se mogli prijaviti svi profesori i učitelji koji su bili zainteresirani za upoznavanje institucija Europske unije. Ukupno su sudjelovala 33 profesora, najviše iz Istarske županije i najviše profesora geografije.  No,  i sjever Hrvatske bio je zastupljen profesorima iz Daruvara, Zagreba i Čakovca. Iz Varaždina, put Strassbourga i Bruxellesa uputile su se profesorice geografije Dragica Marčec iz I. gimnazije Varaždin i Davorka Bišćević iz IV. OŠ Varaždin, učiteljica razredne nastave Rajka Stilinović iz II. OŠ Varaždin te učiteljica hrvatskog jezika Silvija Špiranec iz IV. OŠ Varaždin.

Program posjeta bio je odobren od strane Europskog parlamenta, a uključivao je upoznavanje s radom i predavanja u Vijeću Europe i Sudu za ljudska prava u Strassbourgu te Europskim parlamentom i Europskom komisijom u Bruxellesu. U Vijeću Europe profesori su se sastali s Miroslavom Papom, veleposlanikom i stalnim predstavnikom Republike Hrvatske u toj instituciji, a u Europskom parlamentu s EU zastupnicima: Ivanom Jakovčićem i Jozom Radošem - članovima zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu. Organizirana je i radionica o ljudskim pravima te kviz znanja o Europskoj uniji. Uz izraze dobrodošlice od strane EU zastupnika i veleposlanika te djelatnika EU institucija, upućene su pohvale inicijativi koja je usprkos članstvu Hrvatske u  Europskoj uniji još uvijek više izuzetak nego pravilo.

Slobodnog vremena između radionica i predavanja bilo je malo, ali su dionici ipak pronašli malo vremena da razgledaju predivne, belgijske, srednjovjekovne gradiće Antwerpen i Gent te posjete najveću atrakciju u Bruxellesu,  Atomiuim. Na povratku u Hrvatsku pogledali su mjesto gdje je 1815. godine Napoleon izgubio bitku – Waterloo.

Ovo studijsko putovanje smatra se nastavkom projekta „Gimnazijalci u institucijama Europske unije“. Projekt je započeo godine 2007., kada su se pulski Gimnazijalci,  kao prvi srednjoškolci u Hrvatskoj,  upoznali s djeliovanjem europskih institucija.

Komentari