Varaždinski Slovenci obilježili Prešernov dan

Objavljeno: 18.02.2012. 10:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Prigodnim programom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u petak navečer obilježen je slovenski kulturni nacionalni praznik - Prešernov dan.

Pripadnicima slovenske manjine koji žive u Varaždinu, ali i gostima iz Slovenije, praznik je između ostalih čestitao Goran Habuš, gradonačelnik Grada Varaždina.

Naglasio je tradicionalno prijateljske odnose dviju susjednih zemalja, te je podsjetio na riječi velikog slovenskog pjesnika Franca Prešerna koji je svojim djelom pokazao kako upravo kultura može spajati narode.

Varaždinski gradonačelnik potkrijepio je te tvrdnje stihovima slovenske himne Zdravljica čiji je autor France Prešern.

U nastavku svečanosti pred potpuno ispunjenim gledalištem varaždinskog kazališta izvedena je predstava "Komedija u loncu". Predstava je nastala u suradnji kazališta iz Ptuja i Varaždina i s velikim je uspjehom izvođena na scenama u Hrvatskoj i Sloveniji.

Slijedeće prikazivanje te urnebesne komedije, u kojoj se na sceni izmjenjuju slovenski , hrvatski i kajkavski jezik najavljeno je za mjesec kolovoz kada će predstava biti izvedena u sklopu programa Maribor - kulturna prijestolnica Europe 2012.

Komentari