Varaždinski umirovljenici učit će kako surfati Internetom i korisiti društvene mreže

Objavljeno: 31.07.2015. 12:35

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 13:34

Foto: V. Mihalić

Varaždinski umirovljenici imat će priliku i u starijoj životnoj dobi podići svoju kvalitetu života i naučiti nešto novo kroz projekt "Za kvalitetu života u trećoj životnoj dobi".

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici, naši umirovljenici vrlo su kreativni i znatiželjni pa su u suradnji s Udrugom umirovljenika i Pučkog otvorenog učilišta Varaždin kreirane radionice za umirovljenike. Cijeli projekt financira Grad Varaždin, a sporazum je potpisan između Grada, Udruge umirovljenika i Pučkog otvorenog učilišta.

- Umirovljenika na području grada ima oko 25 posto, što je nešto više od 12 tisuća stanovništva u gradu Varaždinu. Naši umirovljenici su vrlo kreativni i izuzetni znatiželjni ljudi. Zato smo upravo i sastavili ovakve programe i mislim da će biti dobro prihvaćeni od umirovljenika - istaknula je Nevenka Kobal, predsjednica Udruge umirovljenika Grada Varaždina.

Umirovljenici će tako sudjelovati u programima, radionicama i predavanjima kroz koje će moći saznati sve što ih zanima o računalima, internetu, društvenim mrežama, ali i kreativnim tehnikama oslikavanja i kiparenja te zdrava hrana i aromaterapija.

- Vodili smo se time gdje su naši umirovljenici slabiji sa svojim vještinama. To su upravo korištenje moderne tehnologije s kojom se oni teško snalaze. To će biti radionice od učenja osnova rada na računalu, do korištenja Worda, slanja elektroničke pošte, slaganja albumna s fotografijama i slično. Zatim će biti i predavanje o tome što je Internet, kako pronaći informaciju, kako učiti preko interneta, kako koristiti pametne mobitele i slično - istaknula je Mirjana Premuž, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta i dodala kako će uz nove tehnologije, umirovljenici kroz radionice i predavanje moći naučiti o pravilnoj i zdravoj prehrani, što je aromaterapija kao i razne kreativne tehnike poput tehnike salveta, shabby chic, gips i slično.

Ideja je da umirovljenici steknu nova znanja kako bi podigli razinu kvalitete svog života, ali i poticanje druženja i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena. Radionice će započeti u drugoj polovici rujna ove godine, a trajat će do prosinca. Cijeli projekt financira Grad Varaždin, a vrijedan je 25 tisuća kuna.

- S obzirom da umirovljenici čine velik broj populacije u Gradu Varaždinu, imamo odličnu suradnju s Udrugom umirovljenika tako da smo potpisali danas ovaj sporazum o edukaciji umirovljenika, a iz gradskog proračuna za tu namjenu izdvojit ćemo 24 tisuće kuna - rekao je zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić i još jednom pozvao što već broj umirovljenika da se odazovu ovom programu.

Udruga umirovljenika ima 11 podružnica na području grada, a trenutno broji oko 1200 članova. Imaju centralu u Kolodvroskoj 18, gdje ih mogu pronaći svi umirovljenici, a radi i dežurni broj telefona na koji se mogu javiti, a sada i prijaviti za neki od programa i radionica. Broj je 214-517, a može se zvati utorkom i srijedom od 8 do 11 sati. Radionice se trebaju popuniti do polovice rujna ove godine kako bi se krenulo na vrijeme s programom i završilo ga u prosincu ove godine.

Komentari