Varaždinski vatrogasci radno posjetili Austriju

Objavljeno: 23.12.2014. 12:46

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zvonko Videc

Temeljem odluke Predsjedništva Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, posljednja ovogodišnja zajednička sjednica Predsjedništva, Zapovjedništva i Nadzornog odbora održana je u austrijskom gradu Linzu.

Naime, nakon višegodišnjih nastojanja da se organizira stručno putovanje s naglaskom na posjet legendarnom mjestu iz kojeg potječe legenda o svetom Florijanu, zaštitniku vatrogasaca, članovi svih vodećih tijela Zajednice odrekli su se ovogodišnjeg božićno-novogodišnjeg domjenka i tradicionalnih skromnih poklona, a kako bi se ovo stručno putovanje moglo realizirati.

U sklopu cjelodnevnog programa, 20. prosinca ove godine, 50-tak članova spomenutih radnih tijela Zajednice svoj je boravak u Austriji započelo razgledavanjem Augustinskog samostana svetog Florijana u Sankt Florianu, jednoj od najznačajnijih baroknih građevina u Austriji. Ostaci zidova pod bazilikom potječu iz vremena mučenika Florijana iz 4. stoljeća poslije Krista, čiji je grob služio kao mjesto hodočašća. Za posjetitelje su otvoreni mnogi dijelovi ove barokne građevine: raskošna samostanska bazilika, hodnik prelata sa stepeništem, unutarnje dvorište s vrtom, Mramorna dvorana, Carska soba, balerija slika i biblioteka koja s gotovo 15.000 svezaka (od kojih su dvije trećine starije od 100 godina) predstavlja jednu od najbogatijih povijesnih samostanskih biblioteka u Austriji.

Nakon razgledavanja samostana uslijedio je posjet Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Sankt Florian. U njihovom modernom vatrogasnom domu, izgrađenom pred nešto više od 10-tak godina, goste iz Hrvatske primili su vodeći ljudi Društva na čelu sa zapovjednikom Ronaldom Winklerom.

Svojevrstan domaćin u ovoj je prigodi bio i pomoćnik zapovjednika  Dejan Bosanac, rodom iz Nove Bukovice kod Slatine. Domaćini su u svojoj prezentaciji opisali rad Društva koje broji oko 110 članova, od čega oko 60 operativaca. Posebno su ponosni na novu automobilsku zglobnu platformu, primljenu u službu pred oko mjesec dana, za koju je oko 90 posto sredstava primljeno s državne razine. Kao i drugdje u okruženju, većina intervencija koje postrojba Društva provodi odnosi se na tehničke intervencije, uključujući prometne nesreće na autocesti.

Posljednji dio posjeta Sankt Florianu bio je rezerviran za razgledavanje Muzeja vatrogastva Gornje Austrije, smještenog odmah uz Augustinski samostan. Muzej koji svoje začetke nalazi u ustrojavanju „malog muzeja vatrogastva“, kao sastavnog dijela Vatrogasne škole u Linzu 1929. godine, službeno je započeo s radom 1984. godine. Certifikat CTIF-a primljen je 2009. godine, a nakon renoviranja objekt je ponovno otvoren za javnost 2012. godine. Početak kružnog kretanja kroz velebni muzej posvećen je prikazu tehničkog razvoja zaštite od požara i vatrogastva, a u posljednjem dijelu prikaz je razvoja organiziranog suvremenog vatrogastva, uz neizostavnu trgovinu sa suvenirima.

Članove tijela Zajednice prigodom dolaska u Linz vrlo srdačno su primili dužnosnici Hrvatskog doma u Linzu, predsjednik Miroslav Jakić i zamjenica predsjednika Ana Martinčević. Nazočnima su predstavili udrugu koja 20-tak godina okuplja Hrvate na ovom području, stvorenu s ciljem održavanja hrvatske kulture te bolje suradnje među Austrijancima i Hrvatima u smislu kvalitetne i što bolje integracije u austrijsko društvo, ali i razmjenu kulturoloških vrijednosti. Udruga djeluje kroz organizaciju mnogo različitih informativnih večeri, tečajeve i predavanja, sportske i kulturne aktivnosti, koncerte, izložbe, predstavljanja knjiga i kazališne predstave. Zajedno s drugim hrvatskim udrugama osnovali su Zajednicu Hrvata u Gornjoj Austriji, a s drugim migrantskim udrugama osnovana je Platforma udruga tako da s ponosom ističu kako su jedna od najbolje organiziranih hrvatskih udruga u Austriji.

Među zaključcima sjednice Predsjedništva, Zapovjedništva i Nadzornog odbora Zajednice, održane u prostorima Hrvatskog doma u Linzu, valja izdvojiti usvojenu informaciju o održanoj osnivačkoj sjednici Skupštine Kluba vatrogasnih veterana Zajednice, donešen prijedlog Programa rada Zajednice u 2015. godini, donošenu odluku o pokretanju postupka za imenovanje županijskog vatrogasnog zapovjednika za iduće četverogodišnje mandatno razdoblje, usvojenu informaciju o brojnim aktivnostima u području osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih kadrova, usvojenu informaciju o sudjelovanju Zajednice u pripremema za provedbu EU projekta "Mura 2015", usvojenu informaciju o organiziranom stručnom seminaru iz područja vođenja računovodstva neprofitnih organizacija za dužnosnike vatrogasnih organizacija i usvojenu informaciju vezanu uz pripremu projekata Zajednice predviđenih za sufinanciranje iz fondova Europske unije (međunarodni seminari za voditelje vatrogasne mladeži).

Pred povratak u Varaždin sudionici sjednice odnosno ovog stručnog putovanja imali su priliku kratko razgledati Linz, prigodno okrašen u adventskom ozračju.

Komentari