'ideje naše, novac vaš'

Varaždinski vijećnik Vjeran Strahonja oštro iskritizirao Čačićev prijedlog da država plaća penale od EU

Objavljeno: 07.02.2018. 13:28

Zadnja izmjena: 07.02.2018. 13:28

Foto: Arhiva

Jučer smo pisali o prijedlogu župana Čačića - kojega su prihvatili i drugi hrvatski župani - da Vlada RH osnuje posebni fond u slučajevima kada EU nametne novčane penale zbog grešaka u provedbi EU projekata.

>> Župani prihvatili Čačićev prijedlog da Vlada svojim fondom spriječi zaustavljanje projekata kanalizacije

Na Čačićev je prijedlog - stavljajući na svoju Facebook stranicu link na naš članak - kritički reagirao gradski vijećnik i profesor FOI-a Vjeran Strahonja. On u uvodnom dijelu svog posta naslovljenog 'ideje naše - novac vaš' objašnjava što su neprihvatljivi troškovi u EU projektu - primjerice, ako se ugradi drugačija cijev nego što je određeno projektnom dokumentacijom, angažira izvođača suprotno odredbama natječaja ili u nečem drugom odstupi od ugovora.

'Kazne su tu zbog svinjarija'

Ukoliko se takva nepoštivanja ugovora dogode - slijede, kako objašnjava Strahonja, kazne, koje imaju svoju svrhu.

- Uvedene su kako bi se sve nositelje takvih projekata obeshrabrilo da rade svinjarije, na koje su potpuno naviknuti ako se radi o "domaćim" projektima. E sad, ti penali su drastični. Zna EU s kim ima posla, a ne može na svakog župana, gradonačelnika ili direktora komunalne firme postaviti pet revizora i žandara. Osim toga, vjerojatno postoje i iskustva u drugim zemljama koje su prije nas ušle u EU. - jasan je Strahonja i potom izražava protivljenje ideji da se rizik od kazne svali na državu.

- Dakle, ne razgovara se o tome kako da se poboljša projektni menadžment, javna nabava, pa i pruži pravna zaštita i ekspertiza nositeljima projekata u slučaju kad revizije, provedbena tijela i EU nisu u pravu. Župani razgovaraju o tome kako da se otvori prostor za muljanje u okviru od npr. 25% projekta. Ako prođe, prođe. Ako ne prođe, neka plate porezni obveznici. Ima li to u nekoj drugoj državi? - završava svoj post Strahonja.

Komentari