napisano i potpisano

Što se jučer događalo unutar Varkoma i što od Brune Istera traži 'šesnaestorka'?

Jedan od potpisnika inicijative je HDZ-ov načelnik Gornjeg Kneginca Goran Kaniški, koji nam je potvrdio njezin sadržaj, zatim Marijan Škavrić, HNS-ov gradonačelnik Lepoglave, te Milorad Batinić, nezavisni gradonačelnik Ivanca...

Piše: Alen Matušin

Objavljeno: 14.01.2022. 15:32

Zadnja izmjena: 15.01.2022. 22:42

Foto: Arhiva

Šesnaest članova Skupštine Varkoma potpisalo je Inicijativu kojom traže da se preispita zakonitost imenovanja Brune Istera direktorom.

Kako neslužbeno doznajemo, potpisnici zapravo traže da se Isterovo imenovanje uskladi sa Zakonom o vodnim uslugama (navodno "ništa više od toga"), odnosno da se uskladi s Uredbom o uslužnim područjima koju je na samome kraju prošle godine donijela Vlada, a koja traži zadovoljenje dva uvjeta kako bi se nekoga imenovalo direktorom tvrtke koje se bavi vodnim uslugama: prvo, da za njega glasuje većinski vlasnik, u ovom slučaju Grad Varaždin (vlasnik 50% plus jedna dionica); i drugo, da za njega glasuje 50% plus jedan član Skupštine društva, a prema spomenutom Zakonu to su sada gotovo svi načelnici i gradonačelnici Varaždinske županije, odnosno njih ukupno 26.

"Tražimo da se preispita zakonitost imenovanja direktora društva od strane Nadzornog odbora društva i da se provede ponovno imenovanje istog"

Tko su potpisnici?

Jedan od potpisnika inicijative je HDZ-ov načelnik Gornjeg Kneginca Goran Kaniški, koji nam je potvrdio njezin sadržaj, zatim Marijan Škvarić, HNS-ov gradonačelnik Lepoglave, te Milorad Batinić, nezavisni gradonačelnik Ivanca, koji je od ljeta prošle godine u neprestanom sukobu s SDP-ovom vlasti na čelu Grada Varaždina.

- Tražimo da se preispita zakonitost imenovanja direktora društva od strane Nadzornog odbora društva i da se provede ponovno imenovanje istog sukladno Zakonu, odnosno na Skupštini društva dvostrukom većinom, te da se cjelokupno poslovanje Varkoma uskladi s odredbama Zakona o vodnim uslugama koji je na snazi od 18. srpnja 2019 - stoji u dokumentu koji su jučer potpisnici uručili direktoru Varkoma.

"Navedeno je nužno kako bi se otklonila eventualna opća obustava financiranja po projektima koje provodi Varkom"

'Moguće su penalizacije, obustave financiranja'

Zašto su potpisali inicijativu? Potpisnici navode: "Navedeno je nužno kako bi se otklonile bilo kakve sumnje u zakonitost Uprave društva te kako bi se spriječile eventualne višemilijunske penalizacije ili eventualna opća obustava financiranja po projektima koje provodi Varkom, a sufinancirani su s nacionalne odnosno europske razine", piše dalje između ostaloga.

'Zakonitost mojeg imenovanja sud je već potvrdio'

"Moje imenovanje je, kao što je već više puta rečeno, provedeno u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima, te ga je potvrdio i Trgovački sud, čime je izravno potvrđena i zakonitost mojeg imenovanja."

Direktor Varkoma o inicijativi skupine načelnika i gradonačelnika, kao i usklađenju sa spominjanom Uredbom Vlade RH rekao nam je sljedeće: "Moje imenovanje je, kao što je već više puta rečeno, provedeno u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima, te ga je potvrdio i Trgovački sud, čime je izravno potvrđena i zakonitost mojeg imenovanja. Također, do njega je došlo prije nego što je stupila na snagu spomenuta Uredba Vlade RH, a sada kada je ona važeća, postoji rok od šest mjeseci plus tri mjeseca kojeg ćemo se držati kako bi smo cjelokupno poslovanje Varkoma, kao i sve akte društva uskladili s Zakonom o vodnim uslugama."

Komentari