opširno očitovanje

Bosilj o pozivima na ostavku: 'Siječemo hobotnicu i normalno je da skviči'

Objavljeno: 07.06.2022. 15:55

Zadnja izmjena: 07.06.2022. 16:24

Nakon što su ga jučer Čehokova lista i HNS pozvali na ostavku, danas se zbog dopisa Ministarstva gospodarstva koji je bio povod svemu oglasio i gradonačelnik Neven Bosilj.

Naglasio je kako to čini samo zbog novinarskih upita, jer i dalje tvrdi da nema ništa sporno u imenovanju Brune Istera direktorom Varkoma. Miješa se, kako ističe, zapošljavanje i mandatna funkcija. Postupilo se u skladu s tada važećim stautom, a isti se u međuvremenu i u roku prilagodio zakonskim promjenama. Imenovanje je prošlo i sudsku kontrolu, napominje.

- Godinu dana šutim i radim te primam niske udarce na koje nisam odgovarao, a neću ni ubuduće. Siječemo krakove koruptivne hobotnice i normalno je da ona skviči i pušta crnilo, jer demontiramo mrežu veza i pogodovanja. Da zaključim, direktor nije zaposlenik već se mandatno imenuje na funkciju. To je valjda svakome jasno, osim bivšem gradonačelniku i njegovim prirepcima iz HNS-a i Mosta koji su ovdje u Varaždinu statistička pogreška na izborima – napisao je Bosilj, zaključujući kako se Čehok "ne miri s porazom".

Očitovanje Grada Varaždina i Nevena Bosilja u cijelosti možete pročitati u nastavku.


Očitovanje Grada Varaždina

U postupku imenovanja direktora Varkoma sve je zakonito

Temeljem novinarskih upita za komentar o imenovanju direktora Varkoma d.d., Grad Varaždin u utorak, 7. lipnja 2022. godine nakon dodatnih pravnih konzultacija objavljuje sljedeće priopćenje iz kojeg je jasno da su u postupku imenovanja poštivani svi relevantni zakonski propisi:

Direktor društva Varkom d.d. imenovan je  odlukom Nadzornog odbora s ovlašću za zastupanje od 1.12.2021. godine nakon što je prethodni direktor društva tražio razrješenje s tim datumom.

U vrijeme imenovanja direktora Varkom d.d. na snazi je bio Statut tog trgovačkog društva iz ožujka 2021. godine koji je određivao da se direktorom može imenovati osoba koja ima visoku stručnu spremu te da direktora društva imenuje Nadzorni odbor, u skladu s odredbama Zakona o trgovačkim društvima. Statut, kao temeljni akt trgovačkog društva, nije propisivao obvezu već samo mogućnost provođenja javnog natječaja. Zbog kratkoće rokova i činjenicu da Zakon o trgovačkim društvima u svojim odredbama ne propisuje da se u dioničkom društvu može imenovati vršitelj dužnosti, Nadzorni odbor je u skladu sa zakonskim i statutarnim ovlastima i obvezom imenovao direktora u osobi Brune Istera.

Zakon o vodnim uslugama je stupio na snagu 17.07.2019. godine, međutim, on u svojim odredbama ne propisuje da se Direktor društva imenuje putem javnog natječaja. U njemu je propisano da se u javnim isporučiteljima vodnih usluga zapošljava putem javnog natječaja. To znači da se odredba čl.28. Zakona o vodnim uslugama odnosi na zapošljavanje u društvu. To se pak ne odnosi na direktora kojeg se imenuje na funkciju koja je po svojoj prirodi mandatna. Direktor se imenuje za poslove vođenja društva i opet u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima.

Dakle, direktor društva Varkom nije zaposlenik već Uprava te se na prava direktora primjenjuju Zakon o trgovačkim društvima, Zakon o obveznim odnosima, a tek posredno Zakon o radu.

Konačno, Zakon o vodnim uslugama u odredbi čl.88.st.4. jasno propisuje da se Društveni ugovor, odnosno Statut društva javnih isporučitelja, mora uskladiti sa Zakonom o vodnim uslugama u roku od 6 mjeseci od dana donošenja Uredbe o uslužnim područjima koja je stupila na snagu 31.03.2022.godine. Stoga, postupajući u skladu sa zakonskom obvezom, u travnju ove godine održana je Skupština društva Varkom d.d. na kojoj je donesen novi Statut i sve je usklađeno s odredbama Zakona o vodnim uslugama i Zakona o trgovačkim društvima.

Važno je napomenuti da je imenovanje direktora Brune Istera još prošle godine prošlo sudsku kontrolu te da sud zasigurno ne bi upisivao imenovanje navedenog direktora da je postojala bilo kakva protivnost propisima ili da je ijedna odluka pobijana u zakonskim rokovima.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj očitovao se također o navedenim prozivkama:

„Godinu dana šutim i radim te primam niske udarce na koje nisam odgovarao, a neću ni ubuduće. Zadnji grad u Republici Hrvatskoj koji je dobio novog gradonačelnika je Varaždin, jer bivši nije želio priznati poraz. Žalio se i plakao do Ustavnog suda. Od prvog dana je krenuo s opstrukcijama, a nakon samo deset dana njegovi poltroni su prestali sakupljati otpad. Siječemo krakove koruptivne hobotnice i normalno je da ona skviči i pušta crnilo, jer demontiramo mrežu veza i pogodovanja. Da zaključim, direktor nije zaposlenik već se mandatno imenuje na funkciju. To je valjda svakome jasno, osim bivšem gradonačelniku i njegovim prirepcima iz HNS-a i Mosta koji su ovdje u Varaždinu statistička pogreška na izborima. Gospodi iz Budimo grad poručujem da se umjesto ulaska u Čehokov vlak lažnih optužbi oglase oko lažnog predstavljanja varaždinskog Voldemorta koji s adrese [email protected], potpisujući se kao Budimo grad, šalje dopise u Fond i ministarstva, pokušavajući opstruirati rješenje bala, što oni dobro znaju.

Sasvim je izvjesno da rješenje bala kreće na jesen, usprkos svim podmetanjima klipova osobe koja ih je posadila na vodozaštitno područje prije 17 godina i koja je sentimentalno vezana uz njih i usprkos interesa građana želi da one tamo i dalje ostanu.“ – rekao je gradonačelnik.

U Varaždinu, 7. lipnja 2022. godine

Komentari