doznajemo

Novac više ne dolazi, Varkom sam financira radove, možda proda i dio nekretnina

Varkom se odlučio na samostalno financiranje ostatka radova, budući da je već završeno oko 95 posto projekta, imaju vlastitih sredstava, a povlačenje radnika s gradilišta potencijalno bi donijelo nove rizike...
Objavljeno: 08.09.2022. 09:15

Zadnja izmjena: 08.09.2022. 19:27

Predsjednik Reformista Radimir Čačić jučer je u eTV studiju ustvrdio kako bi se zbog vrlo izvjesne penealizacije uslijed nedavnih uhićenja trebalo ozbiljno početi razvijati scenarije, na koji način reagirati, jer kada i ako do toga dođe: bankrotirat će ili Varkom ili Grad Varaždin.

Varkomu u tom slučaju zapravo nema spasa, a da su Hrvatske vode već zaustavile daljnje plaćanje više od 800 milijuna kuna vrijednog projekta, potvrdio nam je i Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika.

Varkom se pak uslijed toga odlučio na samostalno financiranje ostatka radova, budući da je već završeno oko 95 posto projekta, imaju vlastitih sredstava, a povlačenje radnika s gradilišta potencijalno bi donijelo nove rizike.

'Aglomeracija ide dalje'

- Ako stavimo pročistač sa strane zbog kojih su se dogodila ova uhićenja bivšeg direktora gospodina Bunića i projektanta Ptičeka, aglomeracija ide dalje zahvaljujući brzoj reakciji Varkoma koji sada iz vlastitih prihoda plaća te situacije prema izvođačima, a najveća katastrofa je bila da su se nakon 95 posto radova iz ulica povukli izvođači i teško da bi se više vratili. Ostalo je nekih 5 posto ili nekakvih vrijednosti koje smo imali prilike saznati oko 50 milijuna kuna vrijednosti radova što se tiče aglomeracije. Do sad je plaćeno 15 milijuna kuna, treba platiti još 30-ak milijuna kuna i to će Varkom napraviti. Ono što je ključno i bitno je hoće li nam Hrvatske vode refundirati – rekao je drugi čovjek grada.

'Moglo bi doći do sloma'

Da mogućnost penalizacije postoji, kažu i u gradskoj upravi.

- Da se kompletna aglomeracija proglasi kontaminiranom, stvarno bi moglo doći do sloma Varkoma, ali ja se iskreno nadam da se to neće dogoditi. Varkom je likvidan, on može u suradnji s Gradom i koordinaciji sa svim osnivačima prodati dio nekretnina da zatvori priču aglomeracije, ali vidjet ćemo što će biti sa pročistačem. To je otvorena tema koja je još u toku – rekao je Marković.

Gradska upravo još uvijek javno nije izašla s modalitetima djelovanja u krajnjem slučaju.

 

Komentari