Varkom: Živi zid neprilike sugrađana koristi za politički probitak svojih čelnika

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 28.07.2015. 09:50

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Siniša Sović

Aktivisti Živog zida prije dva tjedna prosvjedovali su ispred zgrade Varkoma ukazavši kako tvrde na njihove nehumane i nezakonite  radnje isključivanja  494 kućanstava  i 38 korisnika trgovačkih društava i obrtnika iz sustava vodoopskrbe. Na njihove novode reagirao je Varkom.

>>Živi zid ne otklanja mogućnost prosvjeda pred kućama Vlašića i Habuša

Iz Grada Varaždina na njihove zahtjeve nije reagirao pa su najavili prosvjede ispred kuća Vlade Vlašića, predsjednika uprava Varkoma i varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša.

No iz tvrke Varkom reagirali su na verbalne napade Živog zida, čije reagiranje prenosimo.  

Varkom d.d. je prije nekoliko dana bio predmet grubog nasrtaja skupine prosvjednika koji su se predstvljali kao Živi zid, najprije ispred službenih prostorija, a onda i u odaslanom priopćenju za javnost. Pravi povod ovom prosvjedu su političke ambicije nekolicine voda Živoga zida, ali i neznanje i nerazumjevanje važnih sadržaja iz poslovanja ovog trgovačkog društva za snabdjevanje domaćinstava i gospodarstva zdravom pitkom vodom.

Sve je započelo sredinom lipnja kad je Varkom d.d. e-mailom zaprimio upit o broju priključnih mjesta isključenih iz vodoopskrbne mreže „za kategorije —gradanstvo, poduzetništvo i javne ustanove", a koji je bio potpisan sa „živi zid". Na upit je odgovoreno 29. lipnja 2015. godine, a u odgovoru je navedeno kako je trenutno isključeno 532 korisnika, a od toga 494 fizičke osobe i 38 pravnih osoba. Na temelju ta tri podatka „živi zid" je organizirao 15. srpnja 2015. god. prosvjed ispred zgrade Varkom d.d. i nakon toga izdao priopćenje iz kojeg je vidljivo da oni koji vode ovu skupinu zlonamjerno tumače dobijeni odgovor iskrivljujući podatke i proizvoljno konstruirajući priču, a sve u cilju političkog probitka te bez imalo želje da se problemi riješe. Tako živozidovci ne razlikuju ili namjerno ne žele razlikovati i razumjeti sljedeće:  „pravo na pristup informacijama" različito je od odgovora na upit temeljem kojeg su proizveli proizvoljne procjene, procijenili su da se radi o 494 obitelji koje imaju točno svaka 4 člana (!), iako se u većini slučajeva radi o vikendicama, klijetima i napuštenim kućama; tvrde da se nad 38 pravnih osoba, provodi neustavni teror, a nisu se potrudili informirati i vidjeti da te tvrtke u pravilu ne posluju.
Uz ove svoje političke konstrukcije živozidovci svoje političke zidove nadograduju optužbama prema TD Varkom d.d. neutemeljeno tvrdeći da:

- Varkom nema propisane kriterije socijalne osjetljivosti, o čemu se nisu niti pokušali informirati (ali to njih u osnovi niti ne zanima); - Varkom ne analizira i utvrduje zašto računi za vodu nisu plaćeni (ne zanima ih uopće na koji način Varkom obavlja svoju odgovornu zadaću opskrbe domaćinstava zdravom pitkom vodom); - Varkom ne vodi brigu o zdravstvenom stanju svekolikog pučanstva (a za ovakvu monstruoznu optužbu su pokušali iskoristiti odredbe Zakona o komunalnom gospodarstvu koji pitanje vodoopskrbe ne regulira već od 2009. godine, a onda sve to povezali s Ustavom gdje onda Varkom postaje neki veliki ustavoprekršitelj).

Živozidovci, u njihovoj zaslijepljenost političkim ciljevima i ambicijama dvoje-troje čelnika iz Zagreba, ne žele vidjeti ili razumjeti sljedeće važne činjenice:
- u posljednjih je 15 godina ukupno isključenih 2.172 potrošača od kojih nije ponovno uključeno njih 532
- isključeni objekti najvećim dijelom su vikend kuće, klijeti i obiteljske kuće u kojima nitko ne stanuje; isključenje potrošača je krajnja mjera kad se iscrpe sve prethodne mogućnosti koje su propisane pozitivnim pravnim propisima, od opomena, ovrha, nagodbi, obročnih otplata i opomena pred isključenje; Varkom ima posebnu cijenu vode za socijalne slučajeve; Varkom je potpisao Sporazum za oprost duga za socijalno najugroženije gradane.

A da se radi o političkom igrokazu vidijivo je iz jednostavne činjenice kako živozidovci nisu predočili niti jedan slučaj gdje je Varkom isključio korisnika, a da nije poduzeo sve prethodne korake koji su mogući. To im nije smetalo da se razbacuju optužbama. lz svega je vidljivo kako se ova skupina koja sebe naziva „živi zid Varaždinske županije" samo se koriste problemima naših sugrađana koje su životne neprilike dovele u teškoće, a za politički probitak svojih čelnika. Pri tome pozivaju na anarhiju i nepoštivanje propisa Republike Hrvatske.

Komentari