niču ideje

Na prostoru Varteksa i muzej suvremene umjetnosti?

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 11.12.2021. 09:39

Zadnja izmjena: 11.12.2021. 09:41

Koncertna dvorana, centar za mlade, stambeni kompleks i vrtić za sada su samo neki od prijedloga prenamjene Varteksovih zgrada u sklopu projekta  "Varteks kvart-urbana regeneracija" iza kojeg stoji i Vlada RH.

Grad Varaždin će prema najavi gradonačelnika kupiti više objekata koji će se zatim prenamijetiti u javni sadržaj, a jedan od prijedloga koji je na sjednici Gradskog vijeća iznijela Sandra Malenica ( NL Ivana Čehoka) je i suvremeni muzej. Malenica naime smatra kako u Varaždinu 'kronično nedostaje' postave moderne i suvremene umjetnosti prezentiran na moderan način.

Pritom je dodala kako će novo EU razdoblje nuditi najveće fondove upravo za muzeje, stoga priliku za muzej vidi u jednoj nekretnina na područu Varteksa. 

- Ne mislim na onaj klasičan muzej 19-ostoljetne tradicije, već jedan zaista moderan community muzej koji bi organizirao radionice, koncerte i slične programe. Mislim da se to idealno uklapa u Varteksov kompleks te bi u taj muzej trebalo uklopiti i povijest Varteksa, zgrada, lokacije, ali i tekstilne industrije. To bi nam stvarno dalo jedan korak više prema onome čemu težimo i što želimo biti - rekla je Malenica.

Inicijativa je dobra, ali...

Gradonačelnik Neven Bosilj je rekao kako je inicijativa dobra, no da je trenutno prioritet ishođenje lokacijske dozvole koja bi trebala biti ishođena do kraja ove godine.

- Uprava Varteksa je ovaj tjedan bila na razgovoru u Gradu te su došli sa svojim prijedlogom ideja. Kad sve to definiramo zajednički, jer oni očito već imaju investitore, trebamo dozvolu za kompletnu infrastrukturu, a tada će to postati puno atraktivnije. Naša je vizija da kontroliramo način da ne napravimo tamo ruglo i da sačuvamo neke vrijedne objekte industrijske arhitekture i damo im novu namjenu, od kojih neka može biti ovo što je gospođa Malenica rekla - rekao je.

Komentari