prenamjena kompleksa

Varteks, osnovan prije 104 godine, nastavlja biti jednom od najvećih tema i u novoj godini

Varteks je, kao što je poznato, prošle godine postao i dio projekta "Varteks kvart-urbana regeneracija" vrijednog 182,7 milijuna kuna iza kojeg stoji Vlada RH, a u skolpu kojeg bi Grad Varaždin, prema najavama gradonačelnika, kupio više objekata za prenamjenu.
Objavljeno: 03.01.2022. 11:34

Zadnja izmjena: 03.01.2022. 19:23

Foto: Arhiva/Ilustracija

Varteks, tvrtka osnovana davne 1918. godine, ne prestaje biti temom u javnosti, a zasigurno će se kao tema pojavljivati i u novoj 2022. godini budući da se mogao čuti čitav niz ideja za prenamjenu velikog dijela vrijednog kompleksa.

Varteks je, kao što je poznato, prošle godine postao dio projekta "Varteks kvart-urbana regeneracija" vrijednog 182,7 milijuna kuna iza kojeg stoji Vlada RH, a u skolpu kojeg bi Grad Varaždin, prema najavama gradonačelnika, kupio više objekata za prenamjenu. Osnovni cilj projekta je održati poslovanje Varteksa, očuvati postojeća radna mjesta, ali i na valjani način preobraziti jedan od najvrijednijih nekretninskih prostora u gradu. Grad Varaždin, koliko je za sada poznato, u tom pogledu ništa ne bi "kupio", nego bi kompenzirao dug od četiri milijuna kuna kojih Varteks ima prema Gradu te kasnije eventualno nešto dokupio (detalji se još uvijek ne znaju).

Do sada je bilo više prijedloga u koju će se svrhu prenamijeniti postojeće zgrade u Varteksovom kompleksu, pri čemu je najzvučnije odjeknula ideja gardonačelnika Nevena Bosilja da na tim prostorima jedna od zgrada postane koncertna dvorana koju je podržao i župan Anđelko Stričak, a spominjao se i centar za mlade. Također, kako se moglo čuti, na tom bi se prostoru mogle izgraditi i tri dodatne zgrade u kojima bi bili stanovi za liječnike, dok bi se neke od postojećih zgrada mogle prenamijeniti u zgrade za mlade (koliko njih točno, trenutno također nije poznato).  

Prve od Varteksovih nekretnina ukupne veličine 64,5 tisuće kvadrata nedavno su otkupili trgovački lanci Spar i Kaufland, a Varteks su prije toga obišli i konzervatori s ciljem sanacije, zaštite i očuvanja povijesnih sklopova sakralnih građevina, kao i zadržavanja građevina za koje se predviđa sanacija ili rekonstrukcija s ciljem održivosti, daljnje vidljivosti i očuvanja graditeljske baštine.

Umjesto Levi'sa dom za starije?

Grad Novi Marof nedavno je, uz proračun za 2022. godinu, izglasao i Urbanistički plan uređenja kojim se 33 tisuće kvadrata bivšeg pogona Levi's, koji je u privatnom vlasništvu Varteksa, prenamijenuje u stambeno-poslovni i društveni kompleks te postoji mogućnost gradnje škole, vrtića, doma za starije i nemoćne, stambenih zgrada i slično.

'Sve je trebao otkupiti Grad'

Predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan u kampanji je zauzela stav kako bi otkup čak 86 posto Varteksovih nekretnina koje su namijenjene prodaji trebao pokrenuti sâm Grad Varaždin, a sve kako bi nadzirao cjelokupnu urbanu preobraznbu toga prostora. Budimo grad s njezinim se stavovima nije složio te je rekao kako im je "mjesto u 1965-oj".

'Nekretnine zamalo otišle u bescjenje'

O kupoprodaji Varteksovih nekretnina oglasio se i većinski vlasnik Varteksa Nenad Bakić riječima kako je upravo on taj koji je nekretnine spasio jer je Varteksu već do sada posudio preko 50 milijuna kuna, čime je izbjegnut stečaj uslijed kojeg bi nekretnine otišle u bescjenje. - Bez toga bi Varteks bio davno u stečaju i nekretnine rasprodane špekulantima. U tom trenutku nikakve zaštite nad vrijednim zgradama nebi bilo - napisao je svojevremeno Bakić.

Komentari