tabu tema

Treba li Varteksu (više) pomagati i krše se li time direktive EU?

U trenutku kada mi u Varaždinskoj županiji imamo skoro 4.000 radnih dozvola izdanih za strance i traži se još, ne postoji bojazan da bi netko iz Varteksa mogao ostati bez posla, rečeno je danas u eTV studiju...
Objavljeno: 28.09.2022. 10:54

Zadnja izmjena: 28.09.2022. 11:01

Treba li Varteksu više pomagati ili ne, svojevrsno je tabu pitanje u gradu Varaždinu, a još više na samoj političkoj sceni koja ovisi o glasovima koji su često emotivno obojani.

U Varaždinu gotovo da nema obitelji kojoj "netko nekad" nije radio u Varteksu, no vijećnik Mario Lešina, i sâm poduzetnik, smatra da Varteksu ne bi trebalo pomagati više nego drugim poduzetnicima.

- Varteks možda u Varaždinu ima neki kultni status, ali isto toliki je bio i Viko kojeg danas više nitko ne spominje. Mundus isto tako. Svi su otišli u stečaj u tišini, a nisu napravili ništa manje za Grad Varaždin nego što je to napravio Varteks. Varteks je privatna firma, imala je poslovne odluke kakve je imala, najteže 90-e godine rata i tranzicije prebrodila je relativno dobro, a u probleme su ušli 2000-ih. Ti problemi traju već 20 godina i, nakon već pet restrukturiranja i 2-3 promjene vlasničke strukture, jednostvano ne ide – rekao je Lešina.

'Krše se direktive'

Lešina ističe kako se tzv. vertikalnim pomaganjem ("samo nekima") krši stroga direktiva Europske unije, te se može ("i treba") pomagati samo horizontalno, odnosno svima jednako. A u vertikalno pomaganje ne spada samo direktna financijska injekcija u obliku pozajmice, nego i reprogram komunalne naknade. "Zašto ga ne bi tražio i netko drugi?", pita se vijećnik.

- U trenutku kada mi u Varaždinskoj županiji imamo skoro 4.000 radnih dozvola izdanih za strance i traži se još, ne vidim da bi netko ostao bez posla. Stopa zaposlenosti u gradu Varaždinu Varaždinskoj županiji je ispod prirodne – naglasio je Lešina.

Stojimo lošije od 'statistike'

Nešto relativno slično, kaže Lešina, događa se i s aktualnim ograničavanjem cijena određenih proizvoda, čime se također izravno krši zakon jer netko bi netko trebao raditi na štetu vlastite tvrtke - umjesto da se roba povukla, pa distribuirala iz robih rezervi države. Ne stoji ni Varaždinska županija tako dobro kao što kaže najnovija statistika.

- Laž; prokleta laž; statistika (Mark Twain). Tih 16 posto više vrijedni izvoz je radi povećanja cijena, ne radi volumena. Vrlo niska nezaposlenost, ispod prirodne, posljedica je toga što je nas u Hrvatskoj milijun manje. Imigracija je neizvbježna, ali i to je proces kojim bi trebalo upravljati na neki način – zaključio je Lešina.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao vijećnik NL Ivana Čehoka Mario Lešina pogledajte ovdje:

 

Komentari