tema vartop

Kako će Varaždinci koji se griju na kotlovnice do manjih računa za grijanje?

Objavljeno: 10.07.2022. 08:49

Zadnja izmjena: 10.07.2022. 08:49

Foto: ilustracija/Arhiva

Građani Varaždina koji se griju na kotlovnicu na jesen bi mogli dobiti visoke račune za grijanje, a nakon što smo o tome raspravljali s dogradonačelnikom Miroslav Markovićem u eTV studiju, o toj je temi bilo riječi i na sjednici Gradskog vijeća.

Temu je otvorila vijećnica Lidija Maček iz redova SDP-a koja je rekla kako Vartop svojim neodgovornim poslovanjem gomila gubitke, a kao jedino rješenje , navodi Maček, vidi drastično povećanje cijene grijanja građanima.

- Na koji način Grad Varaždin namjerava rješiti nastalu situaciju i pomoći građanima? - upitala je Maček.

'Kriva je država'

Gradonačelnik Neven Bosilj odgovorio je kako je kriva država koja je subvenciju za račune plina subvencionirala samo kućanstvima, a dodaje i kako postoji mogućnost da Termoplin preuzme kotlovnice u Trakošćanskoj i Zagrebačkoj te da ih pokuša energetski obnoviti.

- Kućanstvima koja se griju na toplinsku energiju cijena plina je porasla za gotovo 80 posto. Također, Vartop je prošle godine kupio 7,5 milijuna kWh plina. Korisnicima su fakturirali 5,1 milijun, što znači da imaju trećinu gubitaka zbog nerentabilnih kotlovnica. Oni su naplatili 80 posto veću cijenu, a Uprava je digla cijenu 115 posto. I sada su oni u plusu, pa tako bi svatko znao poslovati. Morat ćemo napraviti ozbiljne rezove. Već tri tjedna ne možemo dobiti zahtjev od Vartopa da Grad subvencionira naše građane i da to stavimo u rebalans Proračuna - rekao je Bosilj.

'Kriv je Termoplin'

Podsjetimo, u našem je studiju dogradonačelnik rekao kako Vartop ima velikih problema jer se izdvojio iz Termoplina te prebacio na Grad te dodatan problem stvaraju stare kotlovnice.

- To je prebačeno na Grad i gradsku tvrtku koja sad ima velike probleme jer su kotlovnice stare, nisu modernizirane, a još su uvijek u vlasništu Termoplina i mi sada imamo ogromni problem kako pomoći ljudima. Termoplin je to mogao sve rješavati, imati manju dobit, a mi ne bi imali problema u ovom djelu jer su građani od jeseni u opasnosti da dobe još veće račune - rekao je Marković.

Komentari