Vatrogasci iz Varaždinske županije započeli suradnju s poljskim vatrogascima

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 30.07.2015. 13:47

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Vatrogasna zajednica Varaždinske županije

Vatrogastvo Varaždinske županije redovito je zastupljeno na najvećim europskim vatrogasnim manifestacijama, uključujući i međunarodna natjecanja poznatija pod nazivom „Vatrogasne olimpijade“. U godini kada se obilježava 10. obljetnica uspješne organizacije Vatrogasne olimpijade CTIF-a, održane u srpnju 2005. godine upravo u Varaždinu, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije tradicionalno je organizirala stručno putovanje u Poljsku.

Naime, poljski grad Opole od 19. do 26. srpnja bio je domaćinom jubilarnog 20. Međunarodnog natjecanja vatrogasne mladeži CTIF-a, uz sudjelovanje više od 600 pripadnika vatrogasne mladeži u dobi od 12 do 16 godina, njihovih voditelja i vatrogasnih sudaca iz 22 zemlje svijeta, uključujući po prvi puta i daleki Japan. Tijekom raznolikog programa samog natjecanja mladi vatrogasci natjecali su se u službenoj vježbi s preprekama i štafetnoj utrci, ali i drugim različitim vještinama.

U okviru reprezentacije Hrvatske uspješno su nastupili mladi pripadnici DVD-a Novi Marof, osvojivši vrlo dobro 12. mjesto u nikad oštrijoj muškoj konkurenciji (među 36 odjeljenja), dok su pripadnice DVD-a Bedekovčina zauzele 5. mjesto u ženskoj kategoriji (među 9 odjeljenja). Valja istaknuti kako je među djeliteljima pravde na međunarodnom natjecanju po drugi puta sudjelovao predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, dok je službenim maserom reprezentacije bila Ksenija Denžić, članica DVD-a Leskovec.

Upravo je sudjelovanje novomarofskog odjeljenja bilo temeljnim razlogom organizacije stručnog putovanja 40-tak pripadnika vatrogasnih organizacija s područja cijele Varaždinske županije, uz nekoliko kolega iz Koprivničko-križevačke županije.

Pod stručnim vodstvom županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Kovačeka naši vatrogasci prvo su posjetili jednu od pet ispostava profesionalne vatrogasne postrojbe Brna (Lišen), drugog po veličini grada u Češkoj. Pritom su upoznati s radom postrojbe koja operativno pokriva područje južnog dijela Moravske, njihovom opremom i organizacijskom strukturom.

Nakon bodrenja hrvatskih i ostalih ekipa na natjecanju u Opolu, vatrogasci su razgledali Wroclaw, jedan od najljepših gradova u jugozapadnoj Poljskoj, a poseban dojam na sve ostavila je moderna vatrogasna postaja broj 7, izgrađena prije 3 godine odnosno uoči europskog nogometnog prvenstva, najvećim dijelom sredstvima iz europskih fondova.

S organizacijom edukacije vatrogasnih kadrova u Poljskoj sudionici putovanja upoznati su u poznatoj Nacionalnoj vatrogasnoj školi u Krakowu. Spomenimo i kako je to jedina obrazovna ustanova ovog tipa u Poljskoj u kojoj polaznici odmah u začetku čine dio vatrogasne smjene te shodno tome žurno napuštaju školske klupe i sudjeluju u vatrogasnim intervencijama sa svojim starijim kolegama. Prigoda je to bila i za posjet doista impozantnom najpoznatijem europskom rudniku soli Wieliczka.

U završnom dijelu putovanja vatrogasci su posjetili državni vatrogasni muzej u Myslowicama, kao i Goru Svete Ane, jedno od najpoznatijih svetišta u Poljskoj.

Sa svim spomenutim vatrogasnim institucijama odnosno postrojbama razmijenjeni su kontakti te uspostavljeni kvalitetni odnosi, poglavito radi moguće suradnje u pogledu pripreme projekata sufinanciranih iz europskih fondova, u čemu je Poljska dosad postigla daleko najviše od svih zemalja u regiji.

Spomenimo na kraju kako će sljedeća „Vatrogasna olimpijada CTIF-a“ biti održana sredinom srpnja 2017. godine u austrijskom Villachu.

Komentari