Velebnoj građevini VTC Stanoing prijeti urušavanje?

Objavljeno: 19.11.2014. 11:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva eVaraždin.hr/A. Švoger

Druga predstečajna nagodba tvrtke Stanoing  za stambeno-komunalno gospodarstvo nastavlja se odlukom Nagodbenog vijeća koje je odbilo zahtjev vjerovnika Hypo Alpe Adria Bank International za obustavom postupka predstečajne nagodbe.

Navedeni vjerovnik žalio se na drugo otvaranje predstečajnog postupka nad Stanoingom od 27. kolovoza ove godine zbog toga što je Stanoing, kako su naveli u svom zahtjevu, za novi postupak predstečajne nagodbe predložio identičan plan financijskog restrukturiranja koji je na prvom pokušaju predstečajne nagodbe odbačen od većine vjerovnika.

Međutim, Nagodbeno vijeće odlučilo je da se taj zahtjev Hypo Alpe Adria Bank International odbija. U svom obrazloženju rješenja navode da navedeni vjerovnik nije podnio žalbu na rješenje o otvaranju predstečajnog postupka nad Stanoingom od 27. kolovoza.

Ovo Vijeće je utvrdilo da vjerovnik nije uložio žalbu na predmetno rješenje o otvaranju postupka predstečajne nagodbe nad navedenim dužnikom. Člankom 89. stavak 1. toč. 1. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi propisano je ako je protiv dužnika prije stupanja na snagu Zakona pokrenut stečajni postupak, dužnik može prije otvaranja stečajnog postupka vjerovnicima predložiti sklapanje predstečajne nagodbe. Slijedom navedenog, odlučujući o prijedlogu za poništavanje rješenja Financijske agencije te o zahtjevu za obustavom postupka predstečajne nagodbe nad dužnikom, ovo Vijeće smatra da su isti neosnovani – stoji u rješenju Nagodbenog vijeća.

Zanimljiv je i podatak da je Stanoing uputio vjerovniku Hypo Alpe Adria Bank International žurnu obavijest u kojem objašnjava da bi moglo doći do problema u zgradi VTC Stanoing, nad kojom navedeni vjerovnik ima razlučno pravo.

Stanoing u obavijesti navodi da ukoliko ne uđe u predstečajni postupak, ne može izvršiti radove koji su potrebni da bi se VTC dovršio. Ukoliko se građevina ne dovrši, mogla bi postojati ospasnost od urušavanja, stoji u objašnjenju Stanoiga.

VTC Stanoing izgrađen je između stambenih zgrada i poslovnih objekata. Kako je projektom predviđeno, na etažama -1 i -2 postoje pumpe za izvlačenje – pumpanje podzemnih voda iz navedenih etaža. Kako su sva gradilišta Stanoinga zatvorena još  25. siječnja 2012., a objekt VTC Stanoing nije završen i stavljen u funkciju. Samim time nije ni u potpunosti završeno rješavanje problema podzemnih voda. Kako se voda iz etaže -2 ne ispumpava, postoji realna opasnost od možebitnog poremećaja statike objekta VTC Stanoing koji ima 9 katova iznad zemlje. Osim štete na objektu, došlo bi i do neposredne opasnosti za stambeno-poslovne objekte koji se nalaze u neposrednoj blizini, čime bi postojala opasnost od štete u iznosu od čak više stotina milijuna kuna – stoji u obavijesti Stanoinga upućenoj Hypo Alpe Adria Bank International.

Komentari