tužna obljetnica

Za veleposlanika Države Izrael prijem priredio i gradonačelnik Bosilj

Objavljeno: 12.07.2021. 15:35

Zadnja izmjena: 12.07.2021. 15:40

Već smo izvjestili kako je veleposlaniku Države Izrael, NJ. E. Ilanu Moru, prijem priređen u Varaždinskoj županiji, a potom i u Gradu Varaždinu. Povod tome je 80. godišnjica progona Židova u Varaždinu, a službenim prijemima nazočio je i predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

Gradonačelnik Neven Bosilj nakon prijema izjavio je kako je ovime postavljen temeljni okvir suradnje, koji će se unaprijeđivati. No, također je dodao:

- Ovo je prilika da se nakon 80 godina javno kaže da se u ovom gradu dogodio jedan od najvećih zločina, kada je nacistička tvorevina NDH u dvije noći uništila zajednicu varaždinskih Židova koja je tada činila 10% stanovništva u gradu Varaždinu. Spomen pločom koja je danas postavljena želimo reći: Nikad se ne ponovilo, ali i da nikad nećemo zaboraviti na taj tragičan događaj.“ – istaknuo je gradonačelnik Neven Bosilj.

'Dijelimo iste interese'

Veleposlanik je izrazio zadovoljstvo boravkom u Varaždinu i događajima koji se ovaj tjedan organiziraju povodom obljetnice.

- Došao sam izraziti i svoje poštovanje novoizabranom varaždinskom gradonačelniku i županu Varaždinske županije. Razgovarali smo o budućoj suradnji iz područja na kojima dijelimo iste interese, poput obrazovanja, visoke tehnologije, a pozvao sam ih da posjete Izrael na konferencijama koje ćemo održati o pametnim i sigurnim gradovima. Zahvalio sam im na svemu što poduzimaju kako bi očuvali sjećanje na prognane Židove u Varaždinu. Želja nam je da se Sinagoga u potpunosti obnovi“ – zaključio je veleposlanik NJ. E. g. Ilan Mor, najavivši skorašnji ponovni susret.

Komentari