slijedi puno posla

VELIKI PROJEKTI Kino Dom i Centar Tomislav Špoljar će se prenamijeniti, a tu je i Sinagoga, Židovsko groblje...

Objavljeno: 09.01.2018. 09:32

Zadnja izmjena: 09.01.2018. 13:49

Osim dobre vijesti o odobrenih milijun kuna za adptaciju Varteksove robne kuće za potrebe knjižnice, dogradonačelnica Sandra Malenica na svojem je fb profilu navela i druge brojne projekte u koje bi Varaždin trebao ući pa saznajte što se sve planira.

Kako kaže Malenica, zatečeno stanje nije bilo dobro, bilo je puno nezadovoljnih, puno nelogičnosti, puno zavrzlama, nesređenosti, a najviše 'svojatanja' i zasigurno će biti još nezadovoljnih neko vrijeme jer se stvari ne mogu riješiti odmah, ali kako kaže, radi se na tome.

Uz prostornu, programsku i financijsku stabilizaciju i racionalizaciju institucionalne kulture, ciljevi su i jačanje izvaninstitucionalne kulture i to kroz programe javnih potreba koje će prepoznavati samostalne umjetnike, umjetničke organizacije, strukovne udruge i udruge.

Proračunski preduvjeti su napravljeni, a ove godine Varaždinski komorni orkestar stavljen je kao programska aktivnost Koncertnog ureda Varaždin što znači manje papirologije i bolje uvjete za rad.

Kino Dom će 'udomiti' kreativce, a bivši Tomislav Špoljar osobe s invaliditetom...

Malenica potvrđuje kako će s vremenom doći i do poticanja kulturnih i kreativnih industrija kroz programe potpora za poduzetništvo - tako i nakladnika i izdavača, a trenutno se radi na projektnoj dokumentaciji za Kino Dom koje će 'udomiti' kreativce, a radi se i na aktiviranju Centra za mlade koji bi trebao postati novi urbani (epi)centar grada. Urediti će se i podrum centra, kao i pripremiti prijava na natječaj Kultura u centru s budućim stanarima.

Osim toga, prema riječima dogradonačelnice, uskoro će biti gotovi i radovi na bivšem Centru Tomislav Špoljar te će tamo u periodu od nekoliko mjeseci zaživjeti dnevni centar za osobe s invaliditetom.

Također, ovih dana počinju preliminarni radovi i na velikoj zgradi u sklopu Ribnjaka za potrebe Državnog arhiva koji mora iseliti iz Optujske, a paralelno će se napraviti dokumentacija za cjelokupnu obnovu zgrade za potrebe arhiva.

Planira se i rekonstrukcija te modernizacija pozornice varaždinskog HNK koji uključuje i adaptaciju scene Rogoz i Velike scene. Naravno, tu je i Sinagoga i kino Gaj te Varaždinska kuća, Žitnica i Židovsko groblje, a razmišlja se i o mjestima za ateljee.

Komentari