saznajte

Trenutno 2.800 ljudi čeka smještaj u Domu za starije: Evo što je s planiranim objektom u Novom Marofu

Ukupna vrijednost projekta iznosi 14,4 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi za sufinanciranje 14,2 milijuna kuna. Ostatak bi trebala sufinancirati Opća bolnica Varaždin...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 28.11.2021. 09:05

Zadnja izmjena: 28.11.2021. 09:19

Foto: ilustracija, bolnica u Novom Marofu

Za smještaj u Domu za starije i nemoćne osobe u Varaždinu trenutno je na čekanju više od 2.800 ljudi, a čeka se i po pet godina. Alternativa su privatni domovi koji znaju biti skuplji i lošije kvalitete, pa se postavlja pitanje što učiniti?

Jedno od rješenja su objekti za cjelodnevni boravak starijih osoba, koje je prepoznala i EU, a koja naglasak upravo i stavlja na izvaninstitucionalnu skrb o starijim osobama. Varaždinska županija, odnosno njezine institucije svojevremeno su kandidirale četiri takva projekta, međutim - zbog principa najbržeg prsta oni tada nisu prošli. Svaki od projekata ukupno vrijedi 2 milijuna eura, a kandidirani su bili za 15 milijuna kuna financiranja iz Europske unije.

Da ipak postoji mogućnost dobivanja namjenskih sredstva, na prošloj sjednici Županijske skupštine istaknula je vijećnica Verica Vitković (Reformisti). Vitković je istaknula kako raspolaže informacijom da oni koji su tada prošli na „najbržem prstu“ ipak nisu iskoristili sva sredstva, zbog čega sada još uvijek postoji mogućnost da se za objekt planiran u krugu bolnice Novi Marof ipak određena sredstva dobiju. S obzirom na to, Vitković je zanimalo da li se od projekta odustalo, odnosno ako nije, u kojoj je fazi?

'Sredstva su rezervirana'

Odgovor Varaždinske županije dobila je u pisanom oblilku, a ondje stoji kako se od projekta nije odustalo, nego su rebalansom proračuna rezervirana sredstva u iznosu od 225 tisuća kuna namijenjana za projekto-tehničku dokumentaciju potrebnu za ishođenje građevinske dozvole.

- Od projekta se nije odustalo, no isti nije na listi prihvaćenih projekata, već na tzv. rezervnoj listi projekata predloženih za financiranje, zbog čega donošenje odluke o financiranju ovisi o tome hoće li biti odobrena dodatna sredstva za financiranje projekata putem poziva „Unaprijeđivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“.

Cijene otišle u nebo

Inače, ukupna vrijednost projekta iznosi 14,4 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi za sufinanciranje 14,2 milijuna kuna. Ostatak bi trebala sufinancirati Opća bolnica Varaždin, uzimajući u obzir – kako naglašavaju iz Županije – povišenje cijena građevinskih radova od 30 posto, a koja nisu bila ukalkulirana u raniji projekt vrijedan 15 milijuna kuna.

Komentari