Podržao ga i Ilčić

Izglasana naplata parkiranja na novih 88 mjesta (Podolnjak smatra da odluka ide u korist Crtoradu)

Objavljeno: 25.02.2016. 14:39

Zadnja izmjena: 26.02.2016. 08:45

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjever

Na današnjoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća jedna od tema oko koje su “lomljena koplja“ bila je organizacija i naplata parkiranja. U uvodnoj raspravi nezavisni vijećnik Robert Podolnjak predložio je skidanje Prijedloga odluke o Parkiralištima  i parkiranju s Dnevnog reda...

Naime, kako je pojasnio, Odbor za statutarno pravna pitanja pitanje zatražio je očitovanje koncesionara o sudskim tužbama koje se vode te “da koncesionar pismeno pristaje na cijenu od 3 kune za parking u garaži cijelo razdoblje do kraja trajanja koncesije“.

- Cijela ova odluka ide u korist koncesionara i ova tema prati me od prve sjednice Gradskog vijeća. Prva izmjena ugovora o koncesiji za mandata bivšeg gradonačelnika bila je u korist koncesionara s više od 900 parkirnih mjesta pod naplatom. Povremeno ih je bilo i više od tisuću – ustvrdio je Robert Podolnjak.

"Odluka je prošla javnu raspravu"

U raspravu se potom uključio gradonačelnik Goran Habuš koji je podsjetio da su sve odluke nakon prijedloga Crtorada prošle javnu raspravu.

- Ne donosimo odluku zato jer se bojimo Crtoradove tužbe. Siguran sam da smo u pravu i nikome ne pogodujemo niti ga ucjenjujemo. Ako je Crtorad korektan, sam će povući tužbu da je oštećen za četiri milijuna kunan radi smanjenja broja parkirnih mjesta pod naplatom – smatra Habuš.

Pritom je ustvrdio da suština promjene odluke o određivanju javnih parkirališta  na kojima se obavlja naplata ide u korist građana,  te da će “u Prešernovoj i Galinčevoj ulici napokon biti red“.

"Veća cijena za njih 4 posto"

- Povećana cijena dnevnih karti usmjerena je na svega 4 posto varaždinskih građana koji nastoje izbjeći plaćanje parkiranja. Također, svi koji znaju da im nije dovoljno besplatnih pola sata na Banus placu kako bi obavili kupnju na tržnici, neće se tamo parkirati  – rekao je Habuš dodavši da on nije “glasnogovornik Crtorada“.

Napomenuo je i da se nužno mora popularizirati korištenje podzemne garaže na Kapucinskom trgu, kako bi se zadržala snižena cijena parkiranja, koja će umjesto 5 iznositi 3 kune po satu.

- Ukoliko u tome ne uspijemo, nemam ništa protiv da koncesionar podigne cijenu na 50 kuna – naglasio je Habuš.

"Dajemo 150 milijuna kuna profita"

I HSS-ov vijećnik Mladen Hižak osvrnuo se na dijalog Grada i Crtorada, nazvavši ga “hvale vrijednim“.

- Nažalost, u pravu nema matematike, jedan i jedan nisu uvijek dva i stoga predlažem gradonačelniku da ozbiljno razmisli donose li se ovdje odluke u interesu građana – rekao je Hižak.  

No, koliko je Grad zapravo “zakinuo“ Crtorad ukidanjem naplate na pojedinim parkiralištima, izračunao je nezavisni vijećnik Zlatan Avar.

- Nemojmo gledati unatrag, da je investitor uložio 69 milijuna kuna, kada mu mi, ukoliko prihvatimo odluku o parkiralištima i naplati parkiranja, u perspektivi dajemo više od 150 milijuna kuna profita – ustvrdio je Avar.

Podolnjaka podržao i Ilčić

Na njega se nadovezao Ladislav Ilčić ustvrdivši kako Crtorad godišnje iz džepova građana “za red na cestama i parkiralištima uzme oko osam milijuna kuna“.

- Grad je velikodušan prema koncesionaru i podržavam stav kolege Podolnjaka koji je usmjeren prema normalizaciji odnosa i formiranju realnih cijena parkiranja – zaključio je Ilčić.

Nakon rasprave vijećnici su s 12 glasova za i 6 protiv prihvatili odluke koja tangiraju organizaciju i naplatu parkiranja.

Od 1. ožujka imat ćemo novi model naplate parkiranja koji će biti na Trgu bana Jelačića od 8 do 12 sati, a naplata parkiranja, uvodi se njime na novih 80-tak mjesta. Riječ je, podsjećamo, o Zagrebačkoj ulici kod zgrade kućnog broja 13, u Ulici kralja Petra Krešimira IV., u Prešernovoj kod Konzuma, u Meštrovićevoj kod ulaza u bolnicu i u Galinčevoj. Parkiranje se više neće naplaćivati u Viktora Cara Emina.

 

Komentari