poruka najboljih

eTV - 'Obrazovna reforma mora krenuti od pojedinca, svaki profesor treba sebe reformirati'

Online nastavu, zanimljivo oboje su doživjeli kao "nužno zlo", osim kada je riječ o informatičkoj pismenosti...
Objavljeno: 11.10.2022. 11:29

Zadnja izmjena: 11.10.2022. 12:03

Moreno Vinceković, profesor gitare iz Glazbene škole Varaždin, koji počeo raditi već s 15 godina kao najmlađi nastavak u državi, uputio je danas iz eTV studija zanimljivu poruku o obrazovnoj reformi.

- Meni je ovo možda deseta reforma od kada radim. Mislim da zapravo generalne reforme nikad neće donijeti ništa, tako dugo dok ljudi u ministarstvu ne shvate da se reforma radi na razini pojedinca. Svaki nastavnik, svaki profesor je taj koji sam treba sebe reformirati, učiti, usavršavati se i shvatiti gdje ima prostora da bude bolji. Mislim da je to najbolji put k reformi - rekao je Vinceković, a s njime se složila i prof. Lea Lesar, profesorica njemačkog jezika u OŠ Vidovec.

Oni su oboje, prema ovogodišnjem izboru Ministarstva znanosti  i obrazovanja, uz još 27 kolega u Varaždinskoj županiji, naši najbolji profesori, zbog čega je njihov glas i relevantan i važan. 

- U svojim godinama staža nisam imala problema da bi me bilo tko od roditelja nagovarao za višu ocjenu. Možda drugi kolege imaju drugačijih iskustava. Da, briga roditelja zaista je na jednoj izuzetno visokoj razini, imamo navalu odlikaša, ali svaki od učitelja treba na neki način krenuti od sebe, preispitati se i vidjeti na koji način s djetetom postići što bolji uspjeh. Roditelji moraju biti otvoreni za razgovor. Ta komunikacija je najbitnija. Ja sam također mama dvije cure i mogu reći da je razgovor dobra podloga da se izbjegnu bilo kakvi konflikti po pitanju ocjena - rekla je prof. Lesar.

Profesorica Lesar najmlađa je profesorica koja je za svoj rad nagrađena i od njemačkoga veleposlanstva. Radi u lokalnoj školi koju smatra platformom za brojne promjene u vremenu drastičnog pada nataliteta.

Profesor Vineceković je svjestan da njegovi svi učenici neće biti glazbeni profesionalci, no stalo mu je da glazbu zavole i idu s njome kroz život. A što se tiče Glazbene škole Varaždin, kaže, involvirana je u sve pore gradskog života, nositeljica je kulturnog života, te će takvom i ostati.

Online nastavu, zanimljivo oboje su doživjeli kao "nužno zlo", osim kada je riječ o informatičkoj pismenosti.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali naši najbolji profesori, prof. Lea Lesar i prof. Moreno Vinceković, pogledajte ovdje:

 

Komentari