Od samog početka krize, devet gradonačelnika i načelnika iz redova HNS-a iz Varaždinske županije Ivanca, Lepoglave, Brezničkog Huma, Cestice, Klenovnika, Sračinca, Maruševca, Svetog Đurđa i Trnovca Bartolovečkog pronalaze i donose  mjere pomoći lokalnom gospodarstvu, posebice obrtnicima te mikro i malim poduzetnicima, kojima posljedice pandemije COVID 19 ozbiljno ugrožavaju poslovanje. Riječ je o neposrednim mjerama od kojih su mnoge već u funkciji, a koje ukupno iznose više od 5 milijuna kuna.

- Riječ je o mjerama poput oslobađanja od komunalne naknade, sufinanciranja najma prostora, bespovratnih potpora malim i srednjim poduzetnicima putem kojeg će poduzetnici moći ostvariti iznose za kapitalna ulaganja, do kupnje opreme i inventara. Nadalje, tu je i oslobađanje plaćanja cijene javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada te mnoge druge mjere ovisno o mogućnostima i resursima gradova i općina - naveo je glasnogovornik HNS-a Varaždinske županije Krunoslav Lukačić ističući da je u ovim trenucima najbitnije održati i pripomoći gospodarstvu ovim i sličnim mjerama, te pokrenuti investicijski ciklus kako bi se natrag pokrenulo gospodarstvo. 

- Ovo je vrijeme kada politiku i politikantstvo, te stjecanje jeftinih političkih bodova, treba staviti po strani i napraviti, svatko u sklopu svojih mogućnosti, sve što možemo kako bi pomogli našim gospodarstvenicima - poručio je Lukačić i naglasio da je osim pomoći gospodarstvu u fokusu i pomoć građanima.

- Kad govorimo o pomoći građanima donesene su mjere oslobađanja od komunalne naknade, odgode naplate potraživanja. Svakako treba istaknuti i financiranje participacije vrtića, produženog boravka u školi kako bi se ublažavanjem mjera moglo normalno nastaviti raditi. To nije kraj pripremaju se i druge mjere koje će ublažiti posljedice i pomoći kako gospodarstvu tako i građanima - završio je glasnogovornik županijskog HNS-a Lukačić.

Ključne riječi: HNS, hns, pomoć gospodarstvu,

Komentari

26.04.2020. 09:30h Zadnja izmjena: 26.04.2020. 09:35

Izvor: HNS ŽO Varaždinske županije