odluka viskog upravnog suda

Ponovno na snazi poništenje rješenja za bale koje su 2013. izglasali HNS i SDP

Krajem travnja ove godine Državna kontrola za kontrolu postupka javne nabave stavila je izvan snage odluku Gradskog vijeća kojom se poništila odluka prošlog saviza Gradskog vijeća o izboru najpovoljnijeg ponuditelja za zbrinjavanje komunalnog otpada...
Objavljeno: 08.08.2019. 15:57

Zadnja izmjena: 08.08.2019. 17:46

Krajem travnja ove godine Državna kontrola za kontrolu postupka javne nabave stavila je izvan snage Odluku Gradskog vijeća kojom se poništila odluka prošlog saziva o izboru zajednice ponuditelja za zbrinjavanje bala otpada...

>>Kratka kronologija političke "bombe" dana u problemu bez konca i kraja

Izazvalo je to žustre političke rasprave, koje su započele konferencijom za medije predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana koji je od svojeg koalicijskog partnera javno zatražio „novo rješenje problema“ te izrazio zabrinutost. U međuvremenu Grad Varaždin se na takvu odluku žalio Visokom upravnom sudu koji je danas donio presudio u koristi Grada te poništio odluku DKOM-a. Time je odluka Gradskog vijeća donijeta na izvanrednoj sjednici i uz trosatnu raspravu – ponovno postala važećom.

>>Habijan sazvao presicu: "Očekujem da gradonačelnik Čehok predloži novo rješenje za bale"

Naime, Grad Varaždin osporavao je nadležnost DKOM-a, a samim time i zakonitost odluke toga tijela – ističući da se Gradsko vijeće vodilo „javnim interesom radi otklanjanja teške i neposredne opasnosti za zdravlje građana“, kao i „izmjenjenom vrijednosti predmeta koncesije većom od 50%“. Tužbu Zajednice ponuditelja protiv travanjske odluke Gradskog vijeća, Visoki trgovački sud je, s druge strane, ustupio mjesno nadležnom Upravnom sudu u Zagrebu.

>>IZVANREDNA SJEDNICA Bale pred konačnim rješenjem? Žestoka rasprava trajala je tri sata...

"Bale smo već mogli riješiti"

Gradonačelnik Ivan Čehok ovu odluku suda komentirao je riječima, kako ista donekle mijenja pravni položaj Grada Varaždina: „U skladu s time dalje ćemo razgovarati s koncesionarom kojega su davno izabrali SDP i Goran Habuš, iako su znali da je ta koncesija mimo zakona i time prouzročili tužbu od 90 milijuna kuna. Kao što stalno ističem, da nemamo taj mač nad glavom – bale bismo već uklonili. I dalje ćemo postupati u konzultaciji s pravnom strukom, bez koje ne podnosimo ni tužbe ni žalbe ako nismo sigurni da prema njihovim predviđanjima imamo izgleda za uspjeh“.