Izglasano

Vlada usvojila Razvojni sporazum Sjever: Milijardu i pol kuna ide u Varaždinsku županiju

Projekti na području Varaždinske županije bit će sufinancirani s gotovo milijardu i pol kuna, a s 9,2 milijardi biti će sufinancirani zajednički projekti pet sjevernih županija…
Objavljeno: 15.12.2021. 14:04

Zadnja izmjena: 16.12.2021. 04:28

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici usvojila Razvojni sporazum Sjever, dokument koji će omogućiti ulaganja vrijedna više od 15,2 milijarde kuna na području pet sjevernih županija: Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske.

Projekti na području Varaždinske županije bit će sufinancirani s gotovo milijardu i pol kuna, a sa 17,5 milijuna kuna biti će sufinancirana priprema projektno-tehničke dokumentacije. Uz to, okvirna vrijednost zajedničkih infrastrukturnih projekata, dakle projekata koji objedinjuju sve sjeverne županije, gotovo je 9,2 milijarde kuna.

- Veseli me što smo sada pred potpisivanjem Razvojnog sporazuma sjever Hrvatske koji je vrijedan 15,2 milijarde kuna, kao što je na svečanoj sjednici Županijske skupštine i najavio premijer Andrej Plenković. Ta sredstva znače novi iskorak na području obrazovanja, zdravstva, komunalne infrastrukture i zaštite okoliša, nova ulaganja koja će podići standard i kvalitetu života naših građana – istaknuo je povodom usvajanja Sporazuma župan Anđelko Stričak.

Popis projekata

Vlada Republike Hrvatske, u Zaključku dokumenta, istaknula je kako su u fokusu Razvojnog sporazuma poglavito aktivnosti s izravnim učinkom na gaspodarstvo.

- Ciljevi razvojnog sporazuma odnose se na jačanje konkurentnosti i uravnoteženiji regionalni razvoj, pružanje odgovora na ključne društvene izazove, smanjenje siromaštva i povećanje standarda županija – stoji u njihovom zaključku.

Konkretno, riječ je o sljedećem popisu projekata:

  • Izgradnja Centralnog operacijski bloka OB Varaždin
  • Izgradnja Sveučilišnog kampusa Fakulteta organizacije i informatike (Faza II)
  • Pretvaranje Palače Erdödy Patačić u umjetničko-obrazovni centar sjeverne Hrvatske
  • Izgradnja geotermalne elektrane za eksploataciju vode eksploatacijskog polja "Lunjkovec-Kutnjak" (Mali Bukovec), s proizvodnim i utisnim buštinama
  • Revitalizacija Arboretuma Opeka u Marčanu
  • Obnova i prenamjena Dvorca Šaulovec u Europski talent centar (Centri izvrnosti Varaždinske županije)
  • Znanstvno-nastavno-tehnologijski STEM centar Sveučilišta Sjever u Varaždinu
  • Izgradnja Regionalnog centra civilne zaštite u Varaždinskoj županiji
  • Revitalizacija austro-ugarskog vojnog konjičkog kompleksa Varaždin u sportske, terapijske i turističke svrhe
  • Rekonstrukcija i uređenje Poslovne zgrade broj. 5 u Optujskoj ulici u sklopu vojarne

Komentari