VRHUNAC: Temperature do 40 stupnjeva, dovoljno je 10 minuta na suncu za opekline

Objavljeno: 19.07.2015. 10:04

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:24

Foto: V. Mihalić

Opasnost od visokih temperatura nastavit će se i idućih dana. Meteoalarm izdao je i upozorenje i za nedjelju, piše Dnevnik.

Zamislite kako je tek vruće u sjevernoj Africi. Naime, od tamo nam po visini pristiže vruć zrak zbog kojeg u konačnici u nedjelju i očekujemo vrhunac ovog toplinskog vala. Temperatura bi mjestimice mogla porasti i do 40 stupnjeva. Opasnost od visokih temperatura, onih na koje nismo baš naviknuti nastavit će se i u novom tjednu:u kopnenom području s nešto manjim intenzitetom tek u ponedjeljak ili eventualno utorak.

Oglasio se i meteoalarm. Cijela Hrvatska je u crvenom, to znači da je vrijeme potencijalno opasno u svim našim regijama. Možda se neće posvuda mjeriti jednako visoke temperature, no utjecaj na zdravlje bit će jednako nepovoljan.

Pažnju valja skrenuti i na UV - indeks, koji će u nedjelju biti vrlo visok. Od jakog sunca treba se posebno zaštititi: Djeca i oni osjetljiviji mogli bi dobiti opekline za svega 10-ak minuta boravka na suncu. Držite se hlada!

Valja uzimati i dovoljno tekućine, a ukupno ovakvo vrijeme, jasno, nije baš poticajno za naše zdravlje, zbog loših biometeoroloških prilika upozoravaju se posebno kronični bolesnici.

Komentari