objedinjavanje stožera?

Vugrin: "Čehok unatoč riziku skuplja poene, a zna da je prijedlog već upućen"

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.04.2020. 16:50

Zadnja izmjena: 06.04.2020. 17:09

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok pozvao je danas čelnike sedam jedinica lokalne samouprave, da formiraju zajednički Stožer civilne zaštite, kako bi se smanjila administracija i olakšalo kretanje između zapravo malih razdaljina između općina.

>>Čehok predlaže jednu propusnicu sve do Cestice - uputio poziv načelnicima 

Za stav o prijedlogu objedinjavanja jedinica lokalne samouprave pitali smo Županijski stožer civilne zaštite, iz kojeg nam je odgovoreno kako je takav prijedlog već upućen prema Nacionalnom stožeru, a gradonačelnika Varaždina pritom prozivaju za skupljanje "jeftinih političkih poena unatoč riziku".

Odgovor Županijskog stožera civilne zaštite:

Želim ponajprije naglasiti kako je još prije desetak dana postojala takva inicijativa iz ludbreškog kraja, a danas je o njoj bilo riječi i na koordinaciji svih načelnika Stožera civilne zaštite, što je mogao čuti i zamjenik varaždinskog gradonačelnika g. Zlatan Avar, samim time i gradonačelnik Čehok. Osobno sam još jutros prenio taj prijedlog zamjeniku Nacionalnog stožera CZ, kazavši kako smo spremni za spajanje manjih teritorijalnih jedinica u ciju smanjenja administracije. Sličan prijedlog uputilo je više županija, a Nacionalni stožer odluku će donijeti – ili neće – bez obzira na volju jednog čelnika lokalne samouprave. Lako je skupljati političke poene na nečemu što bi svih htjeli, a to je trenutno neograničeno kretanje. Međutim, u ovoj specifičnoj situaciji to je povezano s povećanjem rizika. Smatram da varaždinski gradonačelnik nepotrebno zbunjuje javnost, iako zna da u ovom slučaju postoji vertikala odlučivanja: Nacionalni stožer CZ – Županijski stožer CZ – Stožeri manjih jedinica JLS. Uputili smo prijedlog i čekamo odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske  

Robert Vugrin

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije 

Komentari