Winair podnosi kaznenu prijavu protiv varaždinske gradske vlasti

Objavljeno: 14.12.2014. 11:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva eVaraždin

Na osnivanje novog trgovačkog društva Aerodrom Varaždin, što je po hitnom postupku gradonačelnik Goran Habuš uvrstio na dnevni red sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina što će se održati u ponedjeljak 15. prosinca, reagirala je tvrtka Winair.

Član Uprave Mario Bucina, koji potpisuje priopćenje tvrtke Winair, smatra da se namjerno pokušava učiniti šteta tvrtki Winair tako što će se osnovati novo trgovačko društvo. Također, naglašava kako je tvrtka Winair prisiljena podići kaznene prijave protiv gradske vlasti i predstavnika grada, odnosno gradonačelnika Habuša.

>> Treća sreća za aerodrom: Grad Varaždin osniva novo trgovačko društvo

Priopćenje tvrtke Winair prenosimo u cijelosti:

Kaznene prijave protiv Uprave i Skupštine Varaždin Airport d.o.o Tvrtka Winair d.o.o. kao ugovorni partner Varaždin airporta te grada Varaždina, iskreno i djelatno posvećena projektu stvaranja uvjeta za puno prometno, infrastrukturno i gospodarsko korištenje prostora varaždinskog aerodroma, obraća se svim medijima, građanima Grada Varaždina i gradskim vijećnicima Grada Varaždina:
"Poštovana gospodo,
Gradonačelnik Goran Habuš, ponovno od Vas traži da se upustite u jednu neodgovornu pravnu avanturu – osnivanje nove tvrtke Aerodrom d.o.o.. Riječ je o tvrtki koja je, ne samo nazivom, nego i po takstativno navedenim djelatnostima, istovjetna postojećoj tvrtki. Ovaj put gradonačelnik niti ne skriva da to čini kako bi izbjegao posljedice blokade tvrtke Varaždin airport, za koju je isključivo sam odgovoran.
Smisao ove odluke jest u tome da stvorite pokriće gradonačelniku za namjerno puštanje tvrtke Varaždin airport u stečaj u kojoj Grad Varaždin ima uloženo 3.700.000,00 kn kako bi se pokušala učiniti šteta tvrtki Winair, kako bi se izbjeglo ispuniti obveze prema našoj tvrtki od preko 10.000.000,00 kn i kako bi se operaterstvo nad zračnom lukom moglo prenijeti na novu tvrtku za što pravna struka u istom nalazi osnovne elemente više kaznenih djela.
Grad svjesno krši sve važeće ugovore, namjerava jednostrano raskinuti dugoročne ugovore o zakupu kao i podzakupu, unatoč visokim i vidljivim ulaganjima naše tvrtke u iznosu od preko 10.000.000,00 kn.
Predlagano je gradskoj vlasti da ili vrati novac koji je uložen ili da se, sukladno važećem ugovoru, za ista ulaganja vrijednosti unesu u temeljni kapital tvrtke i odblokira zdrava tvrtka Varaždin airport.
Moramo samo upozoriti da je varaždinska zračna luka dobila certifikat i operaterstvo isključivo zahvaljujući dobroj suradnji upravo Winaira, Varaždin airporta, Grada Varaždina i Agencije za civilno zrakoplovstvo te nadležnog Ministarstva tijekom 2008. godine te da je cijeli kompleks zračne luke, što priznaje i sam gradonačelnik, tek 2009. godine ograđen čime je povećana sigurnost.
Podsjećamo također da je upravo ulaganjima Winaira i radom tadašnje Uprave znatno povećana vrijednost zemljišta, objekata, infrastrukture kao i ugled zračne luke (organizacijom i atraktivnih priredaba) te da su upravo od 2009 do 2011. godine znatno povećani svi bitni prometni i gospodarski pokazatelji poslovanja Varaždin airporta.
Nažalost, suprotno važećem ugovoru i smjenom te uspješne uprave, koja je na svoje plaće i plaće svih radnika trošila godišnje tek 120.000 kuna, postavlja se uprava koja tvrtku vodi u sve veće gubitke i samo na svoja primanja godišnje troši preko 500.000 kuna. S vremenom se smanjio i broj putnika, zrakoplova, letačkih operacija itd.
Ovo je završni čin umrtvljivanja zračne luke i namjerno nanošenje štete drugoj ugovornoj strani i pravnoj osobi i potpuno autodestruktivan čin, kojim će se osnovati novo društvo bez ikakve financijske i gospodarske moći, bez referenci, bez iskustva kao i bez svih potrebnih certifikata koje će tek trebati nanovo ishoditi s velikim rizikom mogućeg neuspjeha.
Postavlja se i veliko pitanje što će se desiti sa imovinom u vlasništvu gradske tvrtke Varaždin Airport, a koja je subvencionirana putem nepovratnih državnih sredstava dobivenim od Ministarstva prometa u periodu od 2008. do 2010. godine u svrhu razvoja aerodroma Varaždin.
Navodimo da je i u 2013. godini Grad Varaždin bez ikakvog obrzloženja i navođenja razlog otkupio od tvrtke Varaždin Airport d.o.o određeni dio zemljišta u iznosu od oko 1 milijun kuna, a od kojih su neka bila subvencionirana bespovratnim državnim poticajnim sredstvima.
Obrazloženje da će se na tu tvrku prenijeti prava upravljanja zračnom lukom jednostavno nisu zakonski točna i čista su obmana vijećnika, kojim ćete ponovo dati pokriće gradonačelniku za nove sudske sporove, ali i nove štete za zračnu luku, gospodarstvo ovoga grada kao i narušavanje ugleda zračne luke.
Treba dodati i da su po kaznenoj prijavi osoba iz sadašnje gradske vlasti, Uskok i Državno odvjetništvo pokrenuli detaljnju istragu i više vještačenja svih ulaganja u Varaždin airport d.o.o. i varaždinski aerodrom nakon kojih su Uskok i Državno odvjetništvo obustavili istragu.
Mi smo sa svoje strane sada nažalost prisiljeni podnijeti kaznene prijave i druge zakonom predviđene radnje, zbog počinjenja više kaznenih djela, i to protiv gradske vlasti kao i predstavnika Grada Varaždina i uprave tvrtke Varaždin airport koji na nezakonit način, namjerno i svjesno zbog drugih interesa podržavaju radnje suprotno ugovoru i zakonu."

Winair d.o.o
član Uprave
Marijo Bucina

Komentari