savjet ministarstva poljoprivrede

ZA BOGAT UROD VINOGRADA Ovih dana je krajnje vrijeme da krenete u borbu protiv fitoplazmoze

Objavljeno: 06.06.2017. 18:36

Zadnja izmjena: 06.06.2017. 18:38

Foto: Arhiva

Zlatna žutica vinove loze počela je harati Hrvatskom još 2009. godine, a njome je zahvaćen i cijeli Sjever Hrvatske, uključujući i našu županiju, koja je već pretrpjela znatne štete od ove karantenske bolesti - o čemu smo svojedobno i pisali.

>> FOTO: UDRUGA PINTA Stotine vinogradara se okupilo na proslavi Vincekovog u Kališču

Ovu bakterijsku bolest širi američki cvrčak i ključ u borbi protiv ove bolesti jest njegovo suzbijanje, koje se obavlja tretiranjem registriranim insekticidima i to prvi puta do sredine lipnja, drugi puta početkom srpnja, a po potrebi i krajem srpnja. Važno je da to urade svi vinogradari u našem području. Svi posjednici vinove loze obvezni su pratiti nazočnost američkog cvrčka postavljanjem žutih ljepljivih ploča i suzbijati njegovu pojavu. Obvezna mjera je i krčenje zapuštenih vinograda i obične pavitine, sporednog domaćina žutice vinove loze.

Simptomi zlatne žutice vinove loze postaju vidljivi od kraja lipnja i uočavaju se do kraja vegetacije. Kod bijelih sorti grožđa rubovi lišća uvijaju se prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled, nepravilno žuti i krto je pa se kod stiskanja rukom drobi. Kod crvenih sorti grožđa lišće crveni, a drugi simptomi su isti kao kod bijelih sorti. Mladice na zaraženom trsu početkom jeseni ne odrvenjavaju već ostaju zelene, grožđe na zaraženom trsu vene, smežura se  i postupno se osuši čitav grozd.

- Zlatna žutica bolest je protiv koje možemo dobiti bitku samo ako će se svi vinogradari i inspekcijske službe aktivno i savjesno uključiti u provođenje propisanih mjera. Zaštitite svoje vinograde, redovito pregledavajte trsove i na vrijeme se javite našoj fitosanitarnoj inspekciji ili Zavodu za zaštitu bilja. - poručio je ministar Tomislav Tolušić vinogradarima.

Komentari