potpisan ugovor

Za izgradnju sortirnice 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europe

Lokacija sortirnice je uz postojeće reciklažno dvorište, a izgradnja će početi ove godine...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 09.03.2021. 09:44

Zadnja izmjena: 09.03.2021. 09:46

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok danas je potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava kojim se iz EU fondova financira izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala – sortirnica.

Riječ je o izgradnji i opremanju sortirnice u ukupnoj vrijednosti 35.8 milijuna kuna kuna od čega će Grad Varaždin zajedno s ostalim općinama dobiti bespovratno 30.4 milijuna kuna. To znači da je Grad Varaždin zajedno s još 19 jedinica lokalna samouprave dužan osigurati samo 10 posto ukupnih sredstava, a 90 posto sredstava osigurava Europska unija.

- To će, prije svega, omogućiti gospodarenje otpadom u skladu s pravilima Europske unije, a donijet će veću čistoću i urednost te brže zbrinjavanje otpada. Naravno, to će također dovesti do pojeftinjenja ukupne cijene zbrinjavanja otpada s obzirom na to da se sada mogu razvrstati i izdvojiti one frakcije otpada koje je moguće na tržištu i prodati - rekao je Čehok.

Izgradnja počinje ove godine

Lokacija sortirnice je uz postojeće reciklažno dvorište, a izgradnja će početi ove godine. Kako je navedeno, time Grad Varaždin zapravo zaokružuje taj važan komunalni proces.-  Samo je desetak gradova u Hrvatskoj uspjelo aplicirati i dobiti sredstva za tu namjenu iz Europske unije što znači da je Grad Varaždin bio spreman na taj način zaokružiti jednu vrlo važnu djelatnost - navode iz Grada Varaždina.

Komentari